Gemeente Delft

Brief college van B&W aan gemeenteraad Delft over kappen van bomen Middelweg

Het kappen van bomen aan de Middelweg heeft geleid tot commotie onder omwonenden en de nodige publiciteit. Hoewel het gaat om Haags grondgebied en die gemeente verantwoordelijk is voor de kap van de bomen, speelt de gemeente Delft als (privaatrechtelijk) eigenaar van de weg een rol in deze kwestie. Reden om u te informeren over de gang van zaken.

De gemeente Delft kreeg op 20 juli jl. formeel het verzoek van de gemeente Den Haag om toestemming voor het kappen van de 84 bomen aan de Middelweg. Tijdens de reconstructie in opdracht van Den Haag (Projectbureau Ypenburg) is voor het funderen van de weg een fout gemaakt. Bij graafwerkzaamheden zijn de wortelstelsels van de bomen ernstig beschadigd. Deze aantasting heeft tot gevolg dat de bomen instabiel zijn geworden, en daarmee gevaar kunnen opleveren voor weggebruikers en bewoners van de aangrenzende woonpercelen. Het kappen van de bomen is hierdoor noodzakelijk geworden. Gedegen onderzoek door een onafhankelijk adviesbureau in opdracht van de gemeente Den Haag heeft dit bevestigd. De gemeente Delft beschikt over dit rapport, dat ook ter inzage heeft gelegen voor de omwonenden.

Ons college betreurt het zeer dat de bomen moeten worden gekapt. Een andere oplossing is er helaas niet. Wij hebben de eis neergelegd dat de gemeente Den Haag àlle gekapte bomen weer vervangt door een duurzame boomsoort met een stamdikte met een maatgrootte van ten minste 30 centimeter. Wij hebben als suggestie voor de herplant de zomereik gegeven, maar in overleg met omwonenden kan ook een andere geschikte boomsoort worden gekozen. De gemeente Den Haag heeft zich gecommitteerd aan herplant en zal ook de kosten van deze herplant voor haar rekening nemen.

Gezien de mogelijke gevaarzetting heeft de gemeente Den Haag gevraagd met spoed de kap uit te voeren. Gezien de bestuurlijke verantwoordelijkheid die Den Haag heeft indien er calamiteiten ontstaan, hebben wij aangegeven geen bezwaar te maken tegen deze kap.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd, Namens het college,

Rik Grashoff= "" "" ","

Barry Raymakers communicatie gemeente Delft tel. (015) 2197917


---- --