Sociaal en Cultureel Planbureau

SCP publicatie: Bestuur aan banden. Lokaal jeugdbeleid in de greep van nationaal beleid.

auteur(s)Rob Gilsing
publicatiedatum28/10/2005
sleutelwoordenjeugd, overheidsbeleid, lokaal jeugdbeleid, gemeenten prijs¤ 29,50
aantal pagina's372
isbn/issn/anders9037702104
reeksSCP-publicatie 2005/10
Bestel deze publicatie
Van deze publicatie is het volgende PDF-bestand beschikbaar: Bestuur aan banden(PDF 3696 kB) Zie het origineel
We raden aan het PDF-bestand eerst op te halen en dan pas te bekijken. In de meeste browsers kan dat door de link te selecteren met de rechtermuisknop en dan in dat menu "doel opslaan als ..." te kiezen. Tip: Als het afdrukken niet goed gaat, kunt u "afdrukken als afbeelding" aanvinken. Na downloaden is alleen enkelvoudig uitprinten voor persoonlijk gebruik toegestaan. Doorsturen of vermenigvuldiging van het bestand alleen met toestemming van het SCP.

Excerpt
De verwachtingen over het gemeentelijke jeugdbeleid zijn hooggespannen: de gemeente zou beter dan het rijk in staat zijn dit beleid op maat te snijden. Bovendien zou zij gemakkelijker een integraal, slagvaardig en toegankelijk jeugdbeleid tot stand kunnen brengen. In principe zou het lokale beleid daardoor effectiever zijn dan nationaal beleid. Een gemeente heeft bij het regisseren van dat jeugdbeleid evenwel te maken met het rijksbeleid. Dat bepaalt de kaders waarbinnen de gemeente kan opereren. En natuurlijk beïnvloedt het rijk ook met andere instrumenten de beleidsruimte van andere overheden. In deze studie staat de spanning tussen lokaal en nationaal jeugdbeleid centraal. Is het jeugdbeleid van gemeenten wel effectief? Hoe zien de resultaten van het lokale jeugdbeleid er dan uit? Is het toegespitst op de lokale situatie en is het integraal, slagvaardig en toegankelijk? Beïnvloedt het rijksbeleid de effectiviteit van het gemeentelijke jeugdbeleid? Zo ja: hoe? Is de bestuurlijke rolverdeling in het jeugdbeleid wel optimaal? Bemoeit het rijk zich te weinig of juist teveel met het lokale jeugdbeleid?

Om deze vragen te beantwoorden kijkt dit onderzoek naar het jeugdbeleid van 72 gemeenten in de periode 1998-2001, als ook naar het nationale jeugdbeleid in dezelfde periode.