Grafische Bedrijfsfondsen



Pensioenregeling grafimedia VPL-proof (oktober 2005)

In december 2005 ontvangen alle werkgevers een brief van de Belastingdienst over de pensioenregeling. Die brief is de afgelopen week aangekondigd. Werkgevers moeten straks de Belastingdienst laten weten of de pensioenregeling voldoet aan de eisen van de Wet Vut/prepensioen en introductie levensloop (VPL). De nieuwe pensioenregeling van PGB die start vanaf 1 januari 2006 is VPL-proof.

Vanaf 1 januari 2006 wordt de Wet VPL ingevoerd. Dat brengt met zich mee dat het fiscale voordeel voor prepensioen en VUT-regelingen, uitgezonderd een overgangsregeling, komt te vervallen. De VUT- en prepensioenregelingen moeten hierop vóór 1 januari 2006 zijn aangepast.

Zowel de Vut-regeling als de pensioenregeling van PGB worden tijdig aangepast aan de nieuwe wet. In onze communicatie zullen wij hier in november en december uitgebreider op in gaan. De hoofdlijnen zijn:

* alleen deelnemers aan het Vut-fonds FWG die geboren zijn vóór 1 januari 1950 komen nog in aanmerking voor een (aangepaste) VUT-regeling als zij voldoen aan de voorwaarden.
* deelnemers PGB kunnen gebruik maken van een vernieuwde pensioenregeling. Naast de al bestaande keuzemogelijkheden in de grafimedia pensioenregeling kunnen werknemers er in de toekomst ook voor kiezen om eerder dan met 65 jaar te stoppen met werken. De branche mikt bij 40 grafische dienstjaren op uittreding op 63 jaar met 70%. Bij vervroegde pensionering wordt de uitkering actuarieel herrekend. Wie eerder uittreedt dan de standaardleeftijd van 65 jaar betaalt minder lang premie en maakt langer gebruik van de pensioenregeling. De pensioenuitkering wordt hierdoor lager.

Werkgevers zullen door de tijdige aanpassingen niet geconfronteerd worden met een onnodige eindheffing over Vut- en pensioenpremies.