Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 28 oktober 2005

50.000-ste adoptant geeft nog meer kippen de ruimte

Op vrijdag 28 oktober heeft de 50.000-ste adoptant een biologische kip geadopteerd. De actie Adopteereenkip is in 2003 gestart als een initiatief van Biologica, de organisatie voor biologische landbouw en voeding, samen met o.a. Triodos Bank, Wakker Dier en de natuurvoedingswinkels. Deelnemers aan de actie krijgen een symbolische adoptiekip en kunnen in ruil voor hun financiële bijdrage maandelijks 6 biologische eieren ophalen bij de natuurvoedingswinkel. Met de steun van adoptanten werkt Biologica aan het versterken van de biologische landbouw in Nederland, die veel voordelen heeft voor o.a. dierenwelzijn, biodiversiteit, natuur en milieu. Door de dreiging van vogelgriep zitten juist nu ook veel biologische kippen binnen. Biologica pleit voor vaccinatie als belangrijke bijdrage om kippen het recht op buitenleven te laten behouden.

Eerder werden met Adopteereenkip diverse prijzen in de wacht gesleept, waaronder de zilveren Esprix, de publieksprijs van de Esprix en de Bronzen EACA Award. Het is duidelijk dat consumenten deze moderne en creatieve vorm van solidariteit betuigen zeer waarderen. Hetzelfde geldt voor de actie Adopteereenappelboom, waaraan tot nu toe ruim 7,5 duizend mensen hebben deelgenomen.

Pleidooi voor vaccineren

Elke kip verdient het om buiten te lopen en een lekker leven te hebben. Toch is dit lang niet vanzelfsprekend in ons land, zelfs niet voor biologische kippen. De meeste biologische kippen zitten nu binnen in verband met het dreigende gevaar van de vogelgriep. Ophokken mag geen vanzelfsprekende maatregel worden en daarom wil Biologica, samen met de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV), dat biologische leghennen in Nederland preventief worden gevaccineerd. Een brede groep maatschappelijke organisaties steunt dit voorstel, waaronder de Dierenbescherming, Milieudefensie, IVN Nederland, De Kleine Aarde en De provinciale milieufederaties. Deze organisaties zijn ondertekenaars van het deelconvenant ter bevordering van biologisch in Nederland.

Biologica, de BPV en de Dierenbescherming onderzoeken momenteel de mogelijkheden voor preventief vaccineren. In verband met exportbelangen is ook afstemming nodig met buitenlandse afnemers, de gangbare pluimveehouderij en het ministerie van LNV.

Nederland verdient een mooie biologische pluimveehouderijsector waarin welzijn voor mens en dier voorop staan en de pluimveehouder een goede boterham kan verdienen. Het is daarom van belang dat zo snel mogelijk wordt gestart met het preventief vaccineren van biologische kippen tegen vogelgriep.

Meer informatie over de adoptieacties van Biologica vindt u op www.adopteereenkip.nl en www.adopteereenappelboom.nl.

Einde persbericht

Meer informatie: Biologica, Jasper Vink, telefoon 030- 232 04 91.

Wij staan achter 'Adopteer een Kip':
Biologica - Triodos Bank - Wakker Dier - Stichting DOEN - Natudis - NWO/Natuurwinkel - UDEA