Gemeente Ede

nummer 225 / Ede, 27 oktober 2005

Raad van State schuift vrijwel alle bezwaren terzijde

Bestemmingsplan Bedrijventerreinen A12 Ede-Veenendaal onherroepelijk

Het bestemmingsplan ISEV dat betrekking heeft op het gebied gelegen tussen Ede en De Klomp (globaal begrensd door de N224, de A30, de A12 en de Veenendaalseweg) is onherroepelijk. De Raad van State, het hoogste rechtscollege op dit gebied, heeft vrijwel alle bezwaren tegen het plan ongegrond verklaard. De gemeente Ede gaat nu op volle kracht verder met het realiseren van de eerste fase van het bedrijventerrein.

Het bestemmingsplan ISEV is in januari 2004 door de gemeenteraad van Ede vastgesteld. In augustus 2004 heeft de provincie Gelderland het plan grotendeels goedgekeurd. Tegen die goedkeuring zijn 14 beroepen ingesteld bij de afdeling Bestuursrechtspraak van Raad van State. De Raad van State heeft deze beroepen vrijwel allemaal terzijde geschoven. Slechts op enkele ondergeschikte punten hebben de bezwaarmakers hun zin gekregen. Zo is bij De Klomp een geurcirkel van een agrarisch bedrijf wat uitgebreid, en is de Raad van State het er niet mee eens dat de gemeente de mogelijkheid biedt op beeldbepalende locaties te bouwen tot 30 meter hoogte. Tenslotte heeft de Raad van State alsnog goedkeuring onthouden aan de mogelijkheid een woning te bouwen aan de Kievitsmeent.
Het bestemmingsplan maakt de ontwikkeling mogelijk van drie bedrijventerreinen. Twee terreinen (`De Hanepol` en `Het Schuttersveld`) aan de zijde van de A30 en een terrein aan de oostzijde van De Klomp met daartussen een landelijk middengebied dat onder meer als ecologische verbindingszone en stedelijk uitloopgebied zal worden ingericht. In deze 'buffer' is ruimte voor natuur, recreatie en landbouw. De bedrijventerreinen zijn door staatssecretaris Van Gennip aangemerkt als één van de 50 toplocaties in Nederland.
De gemeente Ede begint nu met het ontwikkelen van De Hanepol en Het Schuttersveld, de bedrijventerreinen ten noorden en ten zuiden van de Schutterweg. Medio 2006 begint de gemeente met het bouwrijp maken van deze terreinen, eind 2006 kunnen de eerste percelen uitgegeven worden.
---