Gemeente Tilburg

Datum
28 oktober 2005

Tilburg Noord maakt uniek glasmozaïek

Kunstwerk van 7 x 3 meter groeit in week 44

Van maandag 31 oktober tot en met donderdag 3 november tussen 13 en 17 uur maken ruim 200 bewoners en betrokkenen uit Tilburg Noord samen een glasmozaïek. Dit gebeurt in het kader van de tentoonstelling `Vrijheid delen is de kunst: ook in Tilburg Noord.´

Het glasmozaïek wordt ruim 20m2 groot (ongeveer 7x3 meter) en bestaat uit duizenden stukjes glas. Het mozaïek is ontworpen door kunstenaar Arno Coenen in opdracht van de gemeente Tilburg. Het toont de buik van een trotse Tilburg Noord-bewoner. Op zijn buik heeft de man de tekst 'Tilburg Noord United' laten kalligraferen en hij draagt het rood-wit-blauwe t-shirt van Willem II. De kunstenaar wil daarmee uitdrukken dat Tilburg Noord een wijk is om trots op te zijn. Het idee om de naam van je wijk op je lijf te laten tatoeëren is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar buurtbewoners op die manier laten zien dat zij enorm trots zijn op hun wijk.

Geduldige handen gezocht
Het idee is om het kunstwerk 'Tilburg Noord United' samen te maken met mensen uit Tilburg Noord en met mensen die werken in Tilburg Noord of de wijk een warm hart toedragen. Onder leiding van kunstenaar Arno Coenen gaan ruim 200 ´kunstenaars´ aan de slag. Elke deelnemer krijgt een raamwerk, een stukje ´mozaïek´ dat hij mag gaan invullen met heel veel kleine steentjes. Op basis van een kleurenpatroon zoekt elke deelnemer de benodigde steentjes in de juiste kleur en legt zijn deel van het mozaïek. Van maandag 31 oktober tot en met donderdag 3 november 2005 van 13 tot 17 uur wordt het kunstwerk gemaakt in de Driekoningenkerk aan de Händellaan. Hiervoor zijn heel veel geduldige handen nodig. Diverse bewoners, bestuurders en anderen die Tilburg Noord een warm hart toedragen hebben zich inmiddels aangemeld om mee te helpen, maar er zijn dagelijks nog plaatsen vrij. Iedereen die zijn steentje(s) wil bijdragen is van harte welkom.

Als het kunstwerk klaar is, krijgt het een mooie plek op het electriciteitshuisje aan de Stokhasseltlaan ter hoogte van de Vlashoflaan. Naar verwachting begin december wordt het kunstwerk onthuld.

Voor de pers:
U bent van harte welkom om de ´kunstenaars´ aan het werk te zien. (zie ook pagina 2)


. Maandagmiddag tussen 13 en 14.30 uur doet wijkwethouder Loet Visschers de aftrap.
. Dinsdagmiddag heeft het kunstwerk naar verwachting al wat vorm gekregen.
. Woensdagmiddag van 13 tot 14.30 uur gaat wethouder Hugo Backx samen met schoolkinderen en partners van de multifunctionele accommodaties in Noord aan de slag.
. Tot slot is donderdagmiddag van 13-14.30 uur burgemeester Vreeman aanwezig om samen met bewoners de laatste hand(en) te leggen aan het kunstwerk.

Meer informatie:
Sarieke van Reenen, Team Themacommunicatie, 013 - 542 92 47 Thomas Heesters, woordvoerder wethouder Visschers, 013 - 542 99 52

Bijlagen (deze zijn rechtenvrij te gebruiken onder vermelding van ´gemeente Tilburg´):
. een illustratie van het kunstwerk en

. een foto van de buik die model heeft gestaan voor het kunstwerk.


---- --