Vlaamse overheid

Uitbreiding werkgebied Vlabinvest in Vlaamse Rand

Op voorstel van Vlaams minister van Wonen Marino KEULEN heeft de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring gegeven aan het voorontwerp van besluit tot uitbreiding van het werkgebied van Vlabinvest.

Met het besluit kan het Investeringsfonds voor grond- en woonbeleid voor Vlaams-Brabant actief worden in 39 in plaats van de huidige negen gemeenten. Vlabinvest bestrijkt dan alle gemeenten van het arrondissement Halle-Vilvoorde en de gemeenten Kortenberg, Bertem en Huldenberg uit het arrondissement Leuven.

De Vlaamse Rand wordt geconfronteerd met blijvende prijsstijgingen van bouwgronden, woningen en appartementen. Die prijsstijgingen leiden tot een uitwijking van de oorspronkelijke bewoners van de randgemeenten. Via Vlabinvest wordt hen een betaalbaar alternatief geboden. Steeds meer gemeenten in Vlaams-Brabant voelen echter die uitwijkingsdruk. "Vlabinvest is geen tovermiddel maar het helpt wel. En daarom wordt het werkgebied van Vlabinvest uitgebreid van negen naar 39 gemeenten", aldus de minister.

De uitbreiding van het werkingsgebied van Vlabinvest is een belangrijke doelstelling uit het
regeerakkoord. In de regeringsverklaring van 18 mei 2005, waarin de Vlaamse regering een concreet actieplan voor Vlaams-Brabant heeft aangekondigd, werd die uitbreiding van Vlabinvest ook opgenomen.

Met de principiële goedkeuring van dit voorontwerp verwezenlijkt minister Keulen uit die
regeringsverklaring versneld al de vierde doelstelling die onder zijn bevoegdheden valt. Bij de begrotingscontrole 2005 had de minister in het kader van de nu goedgekeurde Vlabinvest-uitbreiding 25 miljoen euro extra uitgetrokken. Eerder werd ook een rondzendbrief verstuurd over de taalwetgeving in bestuurszaken waarin de minister, na de arresten van de Raad van State, de rondzendbrieven Peeters (voor de gemeenten)en Martens (voor de OCMW's) verfijnde. Ten slotte legde hij in het gemeentedecreet de actieve kennis van het Nederlands op voor burgemeesters, schepenen en OCMW-voorzitters in heel Vlaanderen.

persinfo : Peter Dejaegher, woordvoerder van minister Keulen - tel. 02 552 65 00
e-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be