Gemeente Tilburg

Datum
28 oktober 2005

Stevigere aanpak van

leegstaande en overlastgevende panden

Raad beslist tijdens begrotingsbehandeling 2006

Oprichting van een ontwikkelingsmaatschappij, het aankaarten van het invoeren van leegstandsbelasting en een (nog) actiever aanschrijvingsbeleid, dat zijn de maatregelen waarmee de gemeente Tilburg hinderlijke leegstand in de stad, en de daarmee gepaard gaande verloedering van de omgeving, wil gaan aanpakken. Op verzoek van de gemeenteraad heeft het college bovenstaande voorstellen uitgewerkt. "De raad heeft een terecht punt," aldus Jan Hamming, wethouder Volkshuisvesting en Handhaving. "Het is een negatieve spiraal. Leegstand leidt vaak tot verkrotting waardoor het straatbeeld verloedert en de mensen zich steeds onveiliger gaan voelen. Die ontwikkeling mag zich uiteraard niet doorzetten."

Het oprichten van een aparte ontwikkelingsmaatschappij is niet nieuw maar bestaat al in diverse Nederlandse steden, zoals bijvoorbeeld Enschede. Met behulp van deze maatschappij kunnen leegstaande en overlastgevende panden worden aangekocht en herbestemd. Dit sluit aan bij het project Wonen boven winkels, dat met deze maatschappij verder handen en voeten krijgt. Het benodigde startkapitaal, naast het gereserveerde bedrag (zie najaarsbericht) voor het project Wonen boven winkels, bedraagt E 475.000,- vanuit het veiligheidsbeleid. Beter beheer van de leegstaande gemeentelijke panden en snellere sloop bij verkrotting zijn andere opties die bij de nieuwe aanpak nadrukkelijker in beeld moeten komen.

"Ook leegstandsbelasting zou bijvoorbeeld een effectief nieuw middel kunnen zijn," aldus Jan Hamming, wethouder Volkshuisvesting en Handhaving. In België bestaat zoiets al. "Tot op heden is een dergelijke belasting in Nederland echter niet toegestaan. Dat zou Tilburg graag anders zien." Als de gemeenteraad instemt met het voorstel voor leegstandsbelasting zal het college de verantwoordelijk minister -in dit geval Sybilla Dekker van VROM - en de Tweede Kamerfracties hierover benaderen. Tijdens het werkbezoek, dat minister Zalm op maandag 24 oktober jl. aan Tilburg bracht, is de leegstandsproblematiek ook met hem besproken.

In november wordt het collegevoorstel aan de raad voorgelegd.



Gemeente Tilburg