Gemeente Amsterdam

Bestemmingsplan Westerpark in werking

Laatste hobbels voor Cultuurpark weggenomen

28 oktober 2005
---


De allerlaatste hobbels zijn weggenomen om van het voormalige Westergas-fabriekterrein (WGF) een nieuw cultuurpark te maken. Portefeuillehouder Dick Jansen (WGF) is zeer verheugd met het recente besluit van Gedeputeerde Staten. Ook de laatste onderdelen van het cultuurpark kunnen nu worden uitgevoerd.

Het bestemmingsplan Westerpark ABC, dat in januari 2000 was vastgesteld voor het WGF, werd in september 2002 door de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State voor het belangrijkste deel vernietigd (d.w.z. van goedkeuring onthouden) omdat volgens de Raad van State een MilieuEffectRapport (MER) had moeten worden opgesteld.

Cultuurpark Westerpark

Nadat die MER is uitgevoerd in 2003-2004 is een herziening van dit bestemmingsplan vervolgens in procedure gebracht en succesvol afgerond. Het recente goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) is daarmee definitief in werking getreden. Dick Jansen, wethouder met de portefeuille WGF, is hier erg blij mee. Vooral omdat nu voor alle partijen volstrekt helder is wat in de toekomst wel en niet kan in het gebied.

Kwetsbare gebieden in het beheerplan

Aan de oorspronkelijke uitgangspunten is niets veranderd. De culturele bestemming van het park blijft volledig overeind. Wel is op ondergeschikte delen het bestemmingsplan gewijzigd, waardoor kwetsbare gebieden in het nieuwe park niet alleen in het beheerplan van het stadsdeel, maar ook juridisch beter beschermd zijn tegen gebruik bij grote evenementen.

Ofschoon er nog een beroepszaak loopt tegen de herziening, betekent de definitieve goedkeuring van GS dat het bestemmingsplan "juridische werking" heeft. Alle bouwaanvragen kunnen aan het nieuwe bestemmingsplan worden getoetst en afgehandeld, zodat er gestart kan worden met de laatste elementen: de aanbouw aan de gashouders, de verbouwing van het Transformatorgebouw en het Ketelhuis, en de nieuwbouw van de Cité des Arts (studio's voor creatieve en ambachtelijke bedrijven).