Gemeente Tilburg

Datum
28 oktober 2005

Raad in gesprek met de stad over de

Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Op 4 juli 2005 heeft de gemeenteraad een werkgroep Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) ingesteld. Deze werkgroep heeft in de afgelopen maanden afspraken gemaakt over de wijze waarop het inspraaktraject met de stad wordt aangepakt en hoe mede op basis daarvan een Meerjarenbeleidskader 2007-2010 gemaakt kan worden voor de invoering van de WMO in Tilburg.

Samenwerking raad en college

De raad en het college trekken samen op in dit traject. Voordelen daarvan zijn tijdsbesparing en gebruik kunnen maken van elkaars deskundigheid

Opdracht college

Het college gaat in gesprek met professionele instellingen die straks de WMO moeten uitvoeren. Centraal daarbij staat wat de ervaringen en mogelijkheden zijn van deze instellingen.

Opdracht raad

Een werkgroep van de raad trekt de stad in om te luisteren naar de wensen, behoeften en ervaringen van burgers van Tilburg. Zij doet dit in samenwerking met het Brabants Ondersteuningsinstituut Zorg (BOZ) dat in dit soort zaken is gespecialiseerd.

Er zijn inmiddels 10 afspraken gemaakt met o.a. cliëntenraden, mantelzorgers, ouderen en mensen met een handicap of een chronische ziekte. De raad wil ter voorbereiding op de nieuwe wet WMO graag te weten komen wat de grenzen zijn aan het verzorgen van andere mensen. Hoe de gemeente ervoor kan zorgen dat mensen die zorg nodig hebben langer zelfstandig kunnen wonen en leven. Of indicatie voor allerlei voorzieningen wel noodzakelijk is, of dat de gemeente het allemaal makkelijker kan regelen.

Om alle deelnemers de gelegenheid te geven om vrijuit te praten over hun eigen ervaringen, zijn deze gesprekken niet openbaar. De gespreksronde duurt tot 3 november. Het verslag van alle bevindingen van raad en college is begin december gereed.

Raadsdebat

Het is de bedoeling dat er in 2006 een raadsdebat komt over de bevindingen van de raad en het college. Aan de hand hiervan worden kaders gesteld voor de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning in Tilburg voor de komende jaren.

Samenstelling werkgroep WMO

Namens de raad:

Maarten van den Tillaart /voorzitter (CDA)
Bas Wilthagen (PvdA)

Thieu Schraven (VVD)
Gonnie Egberts (AB)
Jac Creijghton (TOP)
Esther Delissen (GL)
Bart van den Camp (SP)
Frans Puls (TVP)

Namens het college:

wethouder Els Aarts

Meer informatie:
Maarten van den Tillaart, voorzitter werkgroep WMO, telefoon: 570 53 47. Harry Nefs, senior raadsadviseur Raadsgriffie, telefoon: 5428298, 06- 51 63 45 53.


---- --