Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 28 oktober 2005

Bonden hebben loonsverhoging voor personeel drogisterijbranche afgewezen

De Vereniging Drogisterij parfumerie Bedrijven (VDB) betreurt het dat de achterban van FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond het voorstel dat werkgevers hebben neergelegd, niet positief hebben ontvangen.

Het overleg was eerder deze maand vastgelopen omdat geen overeenstemming kon worden bereikt over de pensioenregeling en de verlenging van de VUT.

Werkgevers hebben uitvoerig uitgelegd dat de nieuwe pensioenregeling voor de detailhandel voor alle medewerkers in de branche een goede pensioenuitkomst tot gevolg heeft, waarbij ook gelet is op de betaalbaarheid van de regeling voor de werknemers. De extra eisen van werknemers op dit punt zullen ten koste gaan van de loonruimte die werkgevers in totaal beschikbaar hebben gesteld.

Het voorstel van werkgevers, dat als eindbod door de vakbonden aan de leden is voorgelegd, omvat een loonsverhoging van in totaal 3%, gedurende de looptijd tot 1 april 2007, een loondoorbetaling tijdens arbeidsongeschiktheid gedurende vijf jaar voor medewerkers die volledig en blijvend arbeidsongeschikt zijn (IVA-regeling) en een VUT-overgangsregeling voor werknemers van 57 jaar en ouder.

Nu duidelijk is geworden dat de bonden het voorstel afwijzen, zullen de werkgevers het eerste deel van de loonsverhoging, 0,75% per 1 november 2005 (voor periodeloners 7 november 2005) uitbetalen. Werkgevers hadden liever gezien dat de loonsverhoging onderdeel zou zijn van een onderhandelingsresultaat en in de nieuw af te sluiten CAO kon worden vastgelegd, zodat de loonsverhoging voor alle ondernemingen zou gaan gelden. De leden aangesloten bij de werkgeversorganisaties krijgen het advies om de lonen van de medewerkers conform het voorstel aan te passen. Daarbij zal worden afgesproken dat een eventueel later overeen te komen loonsverhoging in de CAO hiermee kan worden verrekend.

De Vereniging Drogisterij parfumerie Bedrijven (VDB) is de overkoepelende werkgeversorganisatie voor de drogisterijbranche. De CAO is van toepassing op meer dan 16.000 werknemers.