Gemeente Delft

Opnames nieuwe Verhoeven-film in Delft

Regisseur Paul Verhoeven, bekend van ondermeer "Soldaat van Oranje" en "Basic Instinct" werkt momenteel aan een nieuwe Nederlandse bioscoopfilm Zwartboek. Van 28 oktober tot 8 november worden in Delft aan het Vries van Heijstplantsoen en op het terrein van DSM Gist een aantal scènes voor deze film opgenomen. Bij enkele opnames zullen geweerschoten te horen zijn. Tijdens de opnamedagen gelden parkeerverboden en tijdelijke wegafzettingen.

De film Zwartboek wordt in verschillende steden opgenomen en Paul Verhoeven heeft ook zijn oog laten vallen op een aantal locaties in Delft. De gemeente Delft heeft de aanvraag voor het filmen in Delft goedgekeurd. Van vrijdag 28 oktober tot dinsdag 1 november wordt er gefilmd in de voormalige Scheikunde faculteit van de TU Delft aan De Vries van Heijstplantsoen 2. Tijdens het weekend en op maandag is er geen hinder voor het verkeer. Op dinsdagavond 1 november vinden er buitenopnamen plaats tussen 19.00 en 1.00 uur. Hiervoor zullen de Mijnbouwstraat en de Prinses Julianalaan na het spitsuur worden afgezet en is de Michiel de Ruijterweg tijdelijk gesloten tijdens daadwerkelijke opnames voor maximaal 5 minuten per keer. Tijdens de nachtopnamen van 1 november wordt de openbare verlichting op de Julianalaan, ter hoogte van de locatie, tijdelijk uitgeschakeld. Tijdens de buitenopnames zijn geweerschoten te horen. Om een levensecht beeld te creëren van de jaren '40 en om materiaalwagens te stallen, zijn er parkeerverboden ingesteld tot en met 2 november van 8.00 tot 18.00 uur voor de ventweg Julianalaan tussen de Vries van Heijstplantsoen en de Michiel de Ruiterweg. Het parkeerverbod geldt ook voor het eigen terrein.

Een week later worden er opnames gemaakt bij DSM Gist. Deze vinden zowel binnen als buiten plaats. Van vrijdag 4 november 12.00 uur tot dinsdag 8 november 21.00 uur gelden er parkeerverboden voor de Wateringseweg (waterzijde) tussen ingang Calvé en Lepelbrug, Nieuwe Plantage 91 t/m 95 en 121 t/m 124 en een deel van Kalverbos. De opnames zelf vinden plaats zondag 6 november tot en met dinsdag 8 november. Tijdens het filmen kunnen de wegen rondom het DSM-terrein tijdelijk afgesloten worden voor verkeer. Dit zal steeds maar enkele minuten per keer in beslag nemen.

Bij de wegafzettingen zijn toezichthouders aanwezig die ook vragen kunnen beantwoorden. Omwonenden en bedrijven worden door de productiemaatschappij geïnformeerd over de afzettingen.

De film Zwartboek speelt aan het eind van de Tweede Wereldoorlog en vertelt het verhaal van de jonge joodse Rachel. In het laatste jaar van WOII belandt Rachel Steinn, een jonge joodse revuester, na een mislukte vluchtpoging in het Nederlandse verzet. Haar verzetsgroep wordt weggevaagd door verraad, waar Rachel ten onrechte van beschuldigd wordt. Pas na de bevrijding lukt het haar de verrader te ontmaskeren en wraak te nemen. Hoofdrollen worden vertolkt door o.a. Carice van Houten, Thom Hoffman en Halina Reijn.

De enscenering van sommige scènes kan mogelijk als confronterend ervaren worden. Zo zullen er figuranten in Duitse uniformen aanwezig zijn en worden er schietpartijen in scène gezet. Dit gebeurt onder streng toezicht van het specialeffect-team die de veiligheid garandeert.

Voor de redactie
Nadere informatie bij: de locatiemanager Zwartboek: Stoffel van Verrewegen, tel. 06-11002085 of Mariëlle Bevers, Communicatie gemeente Delft, tel. 260 24 89


-----------------------


---- --