Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-684       |
|                                            |Arnhem|28 oktober 2005|
|                                            |,     |               |
PROVINCIE BESLUIT TOT 80 KM/UUR ÉN 60KM/UUR OP N 797 TUSSEN PUTTEN EN GARDEREN Geen extra verkeersplateaus

De provincie Gelderland kiest voor 80 km/uur én 60 km/uur op de provinciale weg N797 tussen Putten en Garderen. Dit besluit heeft gedeputeerde Marijke van Haaren voor infrastructuur en openbaar vervoer genomen na uitgebreid overleg met belanghebbenden en belangstellenden, nadat eerdere plannen van de provincie om voor deze weg een maximum snelheid van 60 km/uur in te stellen tot grote weerstand leidden. De provincie werkt nu het Verkeersbesluit uit, dat nog dit jaar in een huis-aan-huisblad wordt gepubliceerd.

Iedereen is dan in de gelegenheid om eventueel bezwaar aan te tekenen tegen het besluit om de maximumsnelheid op de N797 deels aan te passen van 80 km/uur naar 60 km/uur. Op 28 november wordt een inloopavond gehouden, waar iedereen tussen 19.00 en 21.00 uur het eindontwerp kan bekijken. Naar verwachting zullen de werkzaamheden in het najaar van 2006 worden uitgevoerd.

Variant 3 zonder extra plateaus
De provincie kiest nu voor de volgende maatregelen: o Vanaf de bebouwde kom Garderen naar het westen tot voorbij de recreatieterreinen (gemeentegrens Barneveld) wordt de maximumsnelheid verlaagd naar 60 km/uur. Bovendien wordt het daar onmogelijk om te parkeren in de smalle bermen. Daarnaast wordt de rijbaan optisch versmald en zal de zichtbaarheid van kruispunten en uitritten worden verbeterd. o Vanaf de gemeentegrens Barneveld tot de school Schovenhorst blijft de maximumsnelheid van 80 km/uur gehandhaafd. Wel wordt op dit wegvak een adviessnelheid van 60 km/uur bij duister ingesteld. Daarnaast worden maatregelen getroffen voor de bocht Koudhoorn, op de kruispunten en voor de bushaltes. o Vanaf de school Schovenhorst tot de bebouwde kom van Putten wordt een maximumsnelheid van 60 km/uur ingesteld. De rijbaan wordt optisch versmald en de herkenbaarheid en zichtbaarheid van kruispunten en uitritten wordt verbeterd. De huidige situatie bij de school Schovenhorst (met verkeersplateaus) blijft gehandhaafd. o Ten slotte zal bij de politie en het Openbaar Ministerie worden aangedrongen op meer controles op snelheid over het hele traject. Niet veilig genoeg
De provincie Gelderland vindt de N797 niet veilig genoeg. Dit wordt geconcludeerd op basis van de verkeersongevallencijfers en de weg- en omgevingssituatie. Op 7 maart organiseerde de provincie een informatieavond waar iedereen zijn of haar mening kon geven over de verkeersituatie op de N797 tussen Putten en Garderen en welke maatregelen de provincie zou moeten treffen om de toemalige situatie te veranderen. Op basis van de uitkomsten van deze informatieavond presenteerde de provincie vervolgens tijdens een discussieavond op 28 juni drie varianten op de weg veiliger te maken. Daar is uitgebreid over gediscussieerd. De meningen van de aanwezigen waren verdeeld. Wel was er veel weerstand tegen de aanleg van extra verkeersplateaus.

Voor meer achtergrondinformatie zie de website van de provincie Gelderland: www.gelderland.nl/n797.