Gemeente Den Haag

oktober (2005)
OPEN DAG OPGRAVINGEN UITHOFSLAAN (25 oktober)

Aanstaande vrijdag organiseert de gemeente Den Haag een open dag op het terrein van toekomstige villawijk 'De Seizoenen' aan de Uithofslaan. De afgelopen maanden hebben archeologen hier bijzondere opgravingen gedaan. Tijdens de open dag voor bewoners en overige geĂŻnteresseerden zijn onder meer funderingen te zien van de dertiende-eeuwse Uithofsboerderij waarnaar het gebied is vernoemd. Rondleidingen langs de opgravingen worden verzorgd door archeologen van de gemeente Den Haag.

Oude bewoners langs de Gantel
Rond de Uithofslaan zijn bewoningssporen aangetroffen uit de IJzertijd, de Romeinse tijd en de late Middeleeuwen. Het archeologisch onderzoek geeft inzicht in de geschiedenis van de bewoning langs de Gantel. De Gantel was een grote getijdengeul die via de Maas met de zee in verbinding stond. De oudste bewoners vestigden zich in de IJzertijd (vanaf ongeveer 400 voor Christus). Door overstromingen is het gebied niet altijd bewoond geweest. In de Romeinse tijd stonden hier voornamelijk boerderijen. Tijdens de open dag zijn de verkleuringen in de grond te zien die de plattegronden van de boerderijen weergeven.

Uithofsboerderij uit de dertiende eeuw
De Uithofsboerderij werd gebruikt tussen de dertiende en de late zeventiende eeuw. Er zijn zware funderingen gevonden die zijn gebouwd met grote bakstenen, de zogenaamde kloostermoppen. De boerderij was in het bezit van het klooster Leeuwenhorst bij Noordwijk en leverde agrarische producten aan de kloosterlingen.

Open dag
De open dag vindt plaats op vrijdag 28 oktober van 14.00 tot 16.00 uur op de opgravingslocatie achter de Uithofslaan 38-40. Om 14.00 uur start de eerste rondleiding, waarbij ook wethouder Bruno Bruins van Verkeer, Binnenstad en Monumenten aanwezig is. Meer informatie staat op www.denhaag.nl/archeologie.