Gemeente Utrecht

EERSTE EXEMPLAAR LUMAX-BOEK VOOR FNV-VOORZITTER JONGERIUS

Wethouder Harm Janssen zal vrijdag 28 oktober a.s. het eerste exemplaar van het boek 'Lumax. De katholieke vakbondsdrukkerij in Utrecht' aanbieden aan FNV-voorzitter Agnes Jongerius. De aanbieding vindt plaats in het Lumax gebouw, Ondiep Zuidzijde 6 in Utrecht.

Met de opening van Lumax in 2004 als bedrijfsverzamelgebouw is een karakteristiek en beeldbepalend pand voor de Utrechtse wijk Ondiep behouden. Een gebouw bovendien met een rijk en interessant verleden. In Lumax heeft zich veel afgespeeld dat van grote invloed is geweest op enkele generaties katholieken in Nederland. Zo bogen de katholieke kopstukken zich daar over de vraag hoe de katholieke arbeiders 'gevormd' dienden te worden. Met de vele periodieken die bij Lumax verschenen, waaronder de vooroorlogse de Volkskrant, hadden zij een machtig wapen in handen. Ook op artistiek gebied speelde Lumax een rol. Zo lieten belangrijke katholieke kunstenaars als Jan Engelman en Anton van Duinkerken hier hun woord en beeld omzetten in prachtig drukwerk.

'Lumax. De katholieke vakbondsdrukkerij in Utrecht' is geschreven door Bettina van Santen en vertelt over deze episode uit de katholieke geschiedenis die in 1918 begon en bijna zestig jaar later eindigde. Na lezing van het boek zal het duidelijk zijn: het Lumax-gebouw in Ondiep is niet alleen een relict uit het katholieke verleden, maar vooral een herinnering aan het verzuilde Nederland van de twintigste eeuw.

Boekinformatie

Lumax. De katholieke vakbondsdrukkerij in Utrecht

Bettina van Santen

Utrechtse stadsgeschiedenissen deel 3

ISBN 90 5345 275 3

144 pagina's

17 x 24 cm

Genaaid gebrocheerd

Rijk geïllustreerd in kleur en zwart-wit

Prijs ¤ 14,95

Uitgegeven door Uitgeverij Matrijs in samenwerking met gemeente Utrecht, Stedenbouw en Monumenten. Deze uitgave werd mede mogelijk gemaakt door het Ontwikkelingsbedrijf gemeente Utrecht. Andere delen uit de Utrechtse stadsgeschiedenissen zijn Dwars door Utrecht. Opgravingen langs de HOV-busbaan Utrecht 2003 en Het Utrechtse Antwoord. De bastions van Karel V Utrecht 2004

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met communicatiebureau, Annita van Prooijen, tel. (030) 286 71 99 en Stedenbouw en Monumenten, Bettina van Santen, tel. (030) 286 39 90.