Ingezonden persbericht

Congres over een beroepsethiek binnen het nieuwe zorgstelsel

EDE, 20051026 -- Op vrijdag 28 oktober vindt van 10.00 tot 16.30 uur, in Congrescentrum De Reehorst te Ede het lustrumcongres van het Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek plaats. Het congres Zorg als beroep en bedrijf gaat in op de gevolgen van introductie van marktwerking in de zorg.


Margo Trappenburg, hoogleraar patiëntenperspectief aan de EUR, zet vraagtekens bij drie veelgenoemde voordelen voor de patiënt in het nieuwe zorgstelsel. Wat betreft de keuzevrijheid van de patiënt vraagt zij zich af of de patiënt er wel behoefte aan heeft. Een betere kwaliteit zal slechts ten koste van veel geld en tijd te meten zijn. En de groepsgebonden solidariteit die het nieuwe zorgstelsel introduceert is ook te beschrijven als collectief egoïsme. Het is de vraag of de overheid hiermee de sociale cohesie niet nog verder uitholt.

Het congres opent met lezingen over wat onder marktwerking en beroepsethiek binnen de zorg verstaan moet worden. Erik Schut, hoogleraar gezondheidsbeleid en economie van de gezondheidszorg aan het Erasmus MC, betoogt dat het in het nieuwe zorgstelsel om een sterk gereguleerde vorm van markwerking gaat. Het nieuwe zorgstelsel wil naast de overheid ook vragers, aanbieders en verzekeraars, verantwoordelijk maken voor de kosten van de zorg. Gereguleerde marktwerking levert nieuwe ethische dilemma's op zoals de afweging of een verzekeraar de keuzevrijheid van de zorgvrager mag beperken vanwege een prijsvergelijking. Medard Hilhorst, medisch ethicus aan het Erasmus MC, stelt dat twee kernwaarden door economisering in het geding komen: het belang van vertrouwen in de zorgverlening en het belang van een professionele standaard voor de kwaliteit van de zorg. De vraag is nu hoeveel waarde wij aan die waarden hechten.

Vervolgens geven de arts Robert Kreis, de verpleegkundige Antoinette Roelofs, manager Bart Berden, en zorgverzekeraar Eelke van der Veen, vanuit hun beroepsperspectief commentaar op de introductie van marktwerking in het nieuwe zorgstelsel.

's Middags gaan de workshops over privatisering van de zorg, verzekeringen, de relatie zorgverlener patiënt, het perspectief van de patiënt, dure behandelingen en geneesmiddelen en de consequenties van marktwerking voor de artsenopleiding. Ronald Jeurissen, hoogleraar bedrijfsethiek aa de Nyenrode University, houdt een slotlezing over de moeilijk te rijmen tendens van professionalisering met de tendens dat professionals, waaronder artsen en verpleegkundigen steeds minder aanzien genieten.

Het tijdschrift voor Gezondheiszorg en Ethiek is een forum op het raakvlak van gezondheiszorg, samenleving en ethiek. Het stelt zich ten doel op wetenschappelijk verantwoorde wijze bij te dragen aan het debat over ethische vragen in de gezondheidszorg met aandacht voor de levensbeschouwelijke context van die vraagstukken.




Soeterbeeck Programma