Gemeente Noordwijk

NOORDWIJK INVESTEERT 14 MILJOEN EURO IN HUISVESTING ONDERWIJS

Op vrijdag 28 oktober jl. presenteerde wethouder Van Rijnberk voor Onderwijs het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs. Als de gemeenteraad volgende maand de voorstellen uit het plan overneemt komt er een einde aan de al jaren durende lokalendans in het Noordwijkse onderwijs.
Het was een gepuzzel om zover te komen, maar de wethouder is tevreden. Want de plaats waar de individuele puzzelstukjes nu terecht komen, leiden tot een gunstig totaalbeeld. Het voorziet in reële kansen, zowel als het gaat om oplossingen voor de problemen van afzonderlijke scholen als met het oog op een beter uitgebalanceerd aanbod van hele onderwijs in Noordwijk.

Een nieuw schoolgebouw in de nieuwbouwwijk Boechorst maakt in het basisonderwijs een keten van verhuizingen mogelijk waardoor een aantal basisscholen in een beter passende jas terecht komt. Daarbij zijn vier scholen betrokken, namelijk: De Zeevlam (rooms-katholiek) uit Noordwijk aan Zee, Klaverweide (openbaar) uit Noordwijk-Binnen (Boerenburg), Wakersduin (protestant-christelijk) uit Noordwijk aan Zee en De Duinpieper (speciaal, protestant-christelijk) uit Noordwijk-Binnen (Boerenburg).
De beter passende jas geldt ook voor het Northgo College. Deze openbare scholengemeeenschap voor voortgezet onderwijs krijgt de mogelijkheid tot uitbreiding op de huidige locatie, waarvoor de huidige noodlokalen plaats maken.

Met de hele operatie is een bedrag gemoeid van in totaal bijna 14 miljoen, waarvan bijna 6,5 miljoen voor de huisvesting van het basisonderwijs en ruim 7,5 miljoen voor de uitbreiding van het Northgo College.
Alle betrokken schoolbesturen stemmen in met deze plannen. Zodra de gemeenteraad het huisvestingsplan heeft goedgekeurd, gaat de gemeente vanuit de dan ontstane situatie met de initiatiefnemers van De Nieuwe School overleggen over de huisvesting van deze nieuwe school in Noordwijk. Hiervoor reserveert de gemeente een bedrag van 590.000,--. Onlangs heeft het Ministerie van OWC het gemeentelijke plan van scholen, waarop ook deze school voorkomt, goedgekeurd. De Nieuwe School wil volgend schooljaar met de lessen kunnen beginnen.

De kern van de huisvestingsoperatie in het basisonderwijs is de bouw van een een nieuw permanent schoolgebouw met dertien lokalen in de wijk Boechorst. Dit gebouw is bestemd voor de rooms-katholieke basisschool De Zeevlam uit Noordwijk aan Zee en de openbare basisschool Klaverweide uit Boerenburg in Noordwijk-Binnen. Beide scholen vertrekken al in het voorjaar 2006 naar Boechorst. Vooruitlopend op het nieuwe gebouw worden daar acht noodlokalen geplaatst. Beide scholen blijven onder dezelfde naam bestaan, behouden ook hun eigen identiteit, maar komen in één gebouw. De protestants-christelijke school voor speciaal onderwijs De Duinpieper in Boerenburg, die nu deels inwoont bij de basisschool Wakersduin in Noordwijk aan Zee, vertrekt uit die vestiging en gaat in zijn geheel over naar het vrijkomende gebouw van Klaverweide. In deze school zijn nu al twee groepen van De Duinpieper gevestigd. Wakersduin kan daardoor in het eigen gebouw verder groeien en krijgt voorrang in de financiering van onderwijskundige vernieuwing. Het snel ter beschikking komen van het hele gebouw geeft hieraan een impuls. Het huidige gebouw van De Zeevlam komt vrij en wordt opnieuw bestemd, hetzij wederom voor onderwijsdoeleinden, hetzij voor welzijnsdoeleinden, dan wel voor een combinatie van beide.

Het Northgo College kan haar schoolgebouw uitbreiden met nieuwbouw. Zo blijven alle leerlingen onder één dak gehuisvest, zij het in een permanent gebouw dat bovendien is toegerust voor de huidige onderwijsmethoden en berekend is op enige groei. Op basis van prognoses is een groei naar 1200 leerlingen een reële verwachting. De nieuwbouw loopt samen met herstel van constructiefouten aan het huidige uit 1994 daterende gebouw, uitvoering van achterstallig onderhoud, intern onderhoud, technische vernieuwing en onderwijskundige vernieuwing.

In de wijk Boerenburg zijn op dit moment drie basisscholen gevestigd, namelijk: Klaverweide (openbaar), De Schapendel (rooms-katholiek) en De Duinpieper (speciaal, protestants-christelijk). In deze wijk is echter onvoldoende draagvlak voor drie basisscholen. De omvang van Klaverweide bevindt zich onder de opheffingsnorm. In Boechorst is voldoende draagvlak voor een school met een omvang van in totaal dertien groepen. Klaverweide en De Zeevlam kunnen daarin voorzien. Een start van beide scholen komend schooljaar komt tegemoet aan de reeds bestaande behoefte aan basisonderwijs in de nieuwbouwwijk.
Klaverweide verwacht in Boechorst, met de groei van deze wijk en het daarmee samenhangende aanbod van nieuwe leerlingen, haar voortbestaan te kunnen veilig stellen. Verplaatsing van deze school naar Boechorst heeft als gunstige neveneffecten een betere spreiding van allochtone leerlingen, nu nogal geconcentreerd op Klaverweide, over de Noordwijkse basisscholen en een betere spreiding van het openbaar onderwijs binnen de gemeente.

Basisschool De Zeevlam (rooms-katholiek) uit Noordwijk aan Zee komt voor verhuizing naar Boechorst in aanmerking, omdat in Noordwijk-Binnen meer behoefte bestaat aan onderwijs vanuit een rooms-katholieke levensbeschouwing dan in Noordwijk aan Zee. Dat blijkt uit de leerlingtallen. Bij de Klaverweide in Noordwijk aan Zee beweegt dit zich al jaren onder de opheffingsnorm. Daarentegen zijn de rooms-katholieke Bronckhorstschool in Noordwijk-Binnen en de rooms-katholieke Schapendel (Noordwijk-Binnen/ Boerenburg) fors van omvang. De Bronckhorstschool kan in haar gebouw niet uitbreiden, terwijl de toenemende druk vanuit Boechorst daar voelbaar is. De combinatie van Klaverweide en Zeevlam als twee kleine scholen in één wijk en in één multifunctioneel schoolgebopuw is mogelijk, omdat de omvang van beide scholen gering is. Deze combinatie geeft ook meer keuzevrijheid van onderwijsrichtingen binnen de wijk. Voor twee grotere basisscholen zou in Boechorst het draagvlak ontbreken.

Voor de huisvesting van De Nieuwe School is nog geen oplossing. Mogelijke locaties zijn mede afhankelijk van de besluitvorming over het Inteegraal Huisvestingsplan. Burgemeester en Wethouders houden rekening met de noodzaak van tijdelijke huisvesting, en wel ten behoeve van vier groepen en een speellokaal. Hiervoor is een bedrag van 590.000,--.

Noordwijk, 28 oktober 2005
Gemeente Noordwijk/Communicatie, tel. 071-3660451

Voor inlichtingen en opmerkingen: mail de gemeente Noordwijk : gemeente@noordwijk.nl

laatste aanpassing: 01-11-2005