Symposium: energiebesparing in relatie tot klimaatverandering

Milieu- en Natuurplanbureau

Aankondiging

Welk tempo van energiebesparing is nodig om klimaatdoelen kosteneffectief te halen en is dit realiseerbaar? Nieuwe inzichten op dit gebied worden gepresenteerd op een symposium dat het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) organiseert op 28 oktober. Het symposium vindt plaats in Nieuwspoort, van 14.30-18.00 uur.

Aanleiding
Energiebesparing speelt een belangrijke rol in het toekomstige klimaatbeleid. Om de lange termijn klimaatdoelstellingen te halen lijkt een verhoging van het huidige tempo van energiebesparing nodig. Maar hoe groot moet die verhoging zijn en is zoveel energiebesparing ook realiseerbaar? Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft aangekondigd het tempo van energiebesparing te willen verhogen tot 1,5% per jaar vanaf 2012. Een motie van Hessels (CDA) en Van der Ham (D66) vraagt om het tempo te verhogen naar 2% per jaar.
Het Milieu- en Natuurplanbureau wil met het symposium een bijdrage leveren aan de discussie over energiebesparing in Nederland door vanuit klimaatperspectief aan te geven in hoeverre energiebesparing nodig is om klimaatdoelen op lange termijn (2020) kosteneffectief te kunnen realiseren.

Programma
14.30 uur Ontvangst
15.00 uur Opening door dagvoorzitter prof.ir. N.D. van Egmond (MNP) 15.05 uur Hoeveel energiebesparing is nodig om EU klimaatdoelen te realiseren, door drs. J. Oude Lohuis (MNP)
15.30 uur Potentieel en kosten van energiebesparingsmaatregelen in Nederland, door prof. K. Blok (UU/Ecofys)
15.45 uur Implementatie en barrières van energiebesparing in Nederland, door ir. A.W.N. van Dril (ECN)
16.00 uur Forumdiscussie o.l.v. Ab Pilgram.
Deelnemers aan het forum:
Hans van der Vlist (directeur-generaal DGM)
Pieter Boot (directeur energiestrategie en verbruik EZ) Liesbeth Spies (tweede kamerlid CDA)
Diederik Samsom (tweede kamerlid PvdA)
Frits de Groot (VNO/NCW)
Jasper Vis (Stichting Natuur en Milieu).
17.00 uur Afsluiting en overwegingen door de dagvoorzitter, aansluitend borrel.
18.00 uur Einde

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met persvoorlichting MNP: Wilbert Ransz, telefoon
030-2743033. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar wilbert.ransz@mnp.nl met vermelding van naam en organisatie. Deelname is gratis.