Erasmus Universiteit Rotterdam

Bange bestuurders

Bestuurders die bang zijn, zonder dat zij iets zouden moeten vrezen vormen het onderwerp van de oratie van prof.mr.dr. M.J. Kroeze, waarmee hij vrijdag 28 oktober 2005 de leerstoel Ondernemingsrecht aanvaardt, in de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Met Bange Bestuurders duidt Kroeze niet op de bestuurders die betrokken zijn geweest bij de boekhoudschandalen zoals bij Enron, Parmalat of Ahold. Deze bestuurders zijn terecht bang in het zicht van hun maatschappelijke val en gerechtvaardigde straf. Zijn oratie gaat over bestuurders (en commissarissen) van vennootschappen die redelijk handelen en toch de pineut zijn, of in elk geval zelf geloven dat zij de pineut kunnen zijn. Over bestuurders dus die bang zijn, zonder dat zij iets zouden moeten vrezen. Deze angst is ingegeven door aansprakelijkheidsregels, door grotere bereidheid om procedures tegen bestuurders te beginnen en door voorgenomen wijzigingen in de Mededingingswet en financiële toezichtwetten. Deze wijzigingen kunnen ertoe leiden dat bestuurders persoonlijk hoge boetes krijgen. Kroeze benoemt aanwijzingen die erop duiden dat bestuurders hun ondernemersgedrag laten beïnvloeden door deze verscherpte regelgeving en door de grote aandacht die er is voor het functioneren van bestuurders. Dit kan een nadelige invloed hebben op de economische ontwikkeling van Nederland omdat angst voor aansprakelijkheid kan leiden tot te voorzichtig ondernemersgedrag. Vanuit het normatieve uitgangspunt dat bonafide bestuurders niets te vrezen zouden moeten hebben, doet Kroeze aanbevelingen voor (wettelijke) hervorming.

Kroeze (1970) studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit Utrecht en was aansluitend aan diezelfde universiteit verbonden als docent/onderzoeker. Van 1998 tot 2004 was hij als advocaat werkzaam bij advocatenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn. Kroeze promoveerde in 2004 op het proefschrift âAfgeleide schade en afgeleide actieâ. Als hoogleraar aan de EUR verzorgt hij onderwijs in het Ondernemingsrecht voor de juridische, de economische en de bedrijfskundige faculteit.

Noot voor de pers:
Oratie prof.mr.dr. M.P. Kroeze, 28 oktober 2005, 16.00 uur Plaats: Woudestein, aula
Info: prof.dr. M.P. Kroeze, tel. (010) 408 2674 e-mail: kroeze@frg.eur.nl

gewijzigd op 27 oct 2005 12:20