Van Gogh Museum

Van Goghs parkgezicht en andere werken uit de Noro Foundation

De tentoonstelling Van Goghs parkgezichten is vanaf vandaag t/m 8 januari 2006 te zien in het Van Gogh Museum.

Vincent van Gogh (1853-1890), Wandelaars in een park, Parijs 1886, Noro Foundation
Verschillende impressionistische en neo-impressionistische werken uit de Noro Foundation zullen van oktober tot januari de vaste collectie van het Van Gogh Museum aanvullen en versterken. De selectie is te zien op de begane grond van het Rietveldgebouw.
De Nederlandse overheid heeft nauwelijks impressionistische en neo-impressionistische kunst verzameld. Het is grotendeels aan particuliere verzamelaars te danken dat enkele musea nog een aantal werken in hun collectie hebben verkregen. In de 19de en de vroege 20ste eeuw hebben talrijke privé-verzamelaars hun kunstwerken immers aan stad of staat geschonken, of hun bezit ondergebracht in een eigen museum, zodat de kunst voor het publiek toegankelijk werd. Ook nu nog vervullen particuliere verzamelaars die functie.

Dit najaar kan met behulp van de schilderijen uit de Noro Foundation Van
Gogh worden getoond in zijn context: zijn voorlopers, zijn tijdgenoten en zijn opvolgers. Er is werk te zien van onder anderen Jongkind, Monet, Renoir, Signac en Picasso. Tot deze particuliere collectie behoort ook het werk Wandelaars in een park, Parijs van Vincent van Gogh, een kleurrijk parkgezicht, geschilderd in de herfst van 1886 tijdens Van Goghs verblijf in Parijs. Recent onderzoek bracht een verrassende ontdekking aan het
licht: het schilderij bevat onder het parkgezicht een portret.

Bij deze expositie verschijnt een catalogus over Van Goghs parkgezicht en andere werken uit de Noro Foundation. Hierin beschrijft Aukje Vergeest de onverwachte vondst van een tweede schilderij onder Van Goghs Parijse parkgezicht. 64 pagina's, 50 afbeeldingen, gebonden ¤ 15. Te koop in de museumwinkel en via www.vangoghmuseumshop.com.

Marion Wolff
Voorlichting
Van Gogh Museum
Postbus 75366
1070 AJ Amsterdam
Netherlands
tel. +31 (0)20 5705 218
fax +31 (0)20 5705 266
www.vangoghmuseum.nl