Gemeente Winterswijk


28 oktober 2005

Raad stelt begroting 2006 vast

Winterswijk - Op woensdag 26 en donderdag 27 oktober heeft de gemeenteraad onder andere vergaderd over de begroting 2006. De belangrijkste besluiten worden hieronder toegelicht. Het complete verslag van de raadsvergadering is vanaf 1 december beschikbaar via de gemeentelijk website.

Informatie n.a.v. handtekeningenactie gemeentekantoor
De raad heeft ingestemd met de informatie die wethouder Diana Abbink op 11 oktober jongstleden in de commissie Burger en Bestuur verstrekt heeft over het gemeentekantoor. Deze informatie is gepubliceerd in de Winterswijkse Weekkrant van 18 oktober jongstleden. De conclusie is dat ingebruikname van de Tricot tussen de 9,8 en de 12,3 miljoen meer kost dan nieuwbouw aan de Stationsstraat. Alhoewel er een afvaardiging van de actiegroep aanwezig was, hebben zij geen gebruik gemaakt van het spreekrecht voor publiek. De fractievoorzitters van de coalitiepartijen VVD, PvdA en CDA hebben aangegeven dat - ondanks het feit dat de raad bij zijn besluit blijft - zij graag de dialoog aan willen gaan met de actiegroep om het onderling vertrouwen te herstellen. Deze bijeenkomst vindt plaats op maandag 14 november in het raadhuis en is niet openbaar. De actiegroep heeft aangegeven niet voltallig aanwezig te zijn, maar een afvaardiging te sturen. De fracties hebben aangegeven dat zij bereid zijn ook met andere belangstellenden over dit onderwerp - of andere onderwerpen - van gedachten te wisselen. Belangstellenden kunnen zich hiervoor melden bij de fractievoorzitters van de politieke partijen. De contactgegevens staan in de gemeentegids en op www.winterswijk.nl.

Vaststelling verordening kleinschalige nevenactiviteiten
De raad heeft ingestemd met de verordening kleinschalige nevenactiviteiten die bepaalt welke nevenactiviteiten uit oogpunt van stank geen belemmering vormen voor de uitbreiding van omliggende agrarische bedrijven. Wat hierbij wel vermeld moet worden is dat deze verordening niet bepaalt of de genoemde activiteiten ook daadwerkelijk planologisch kunnen/mogen op een locatie.

Openluchttheater Huininkmaatbos
De raad heeft ingestemd met het verlenen van medewerking aan het in ere herstellen van het openluchttheater in het Huininkmaatbos. Besloten is hiervoor een eenmalige subsidie van maximaal 5000,- beschikbaar te stellen. Voorwaarde is wel dat de groep initiatiefnemers de plannen verder uitwerkt en de uitvoering van de plannen - inclusief de communicatie met omwonenden en belanghebbenden
- op zich te nemen.

Tussenrapportage toekomst schouwburg
De raad heeft ingestemd met de uitgangspunten in de tussenrapportage 'toekomst schouwburg'. De raad kiest hiermee voor het scenario waarbij de Stichting Cultureel Centrum Winterswijk (SCCW) het bestuur en het gebouw overdraagt aan een BV. Dit betekent dan ook beëindiging van de SCCW en de stichting Horeca. De raad heeft het college de opdracht gegeven de plannen verder uit te werken.

Begroting 2006
De raad heeft de begroting 2006 vastgesteld met één amendement van VVD en CDA. Progressief Winterswijk en D66 hadden allebei een amendement ingediend om af te zien van de taakstellende bezuiniging van de Stichting Welzijn Winterswijk. Deze amendementen zijn beide verworpen. In plaats daarvan is een nieuw amendement van VVD en CDA aangenomen waarin staat dat de bezuiniging door moet gaan maar dat er in 2006 een herijking moet komen van de uitgangspunten en beleidsregels van het peuterspeelzaalwerk, het gehandicaptenwerk en het wijkwerk. Op basis hiervan kan dan bepaald worden hoe de bezuiniging uitgevoerd moet worden. Het vierde amendement was van Progressief Winterswijk en had betrekking op het niet aanvaarden van de verantwoording voor de overschrijding van de kosten voor juridische bijstand in de zaak Mennink-Veldboom. Dit amendement is verworpen. Er zijn 3 moties ingediend. De PvdA verzocht het college in een motie om de subsidies van sportverenigingen en instellingen te verhogen met een bedrag voor de OZB-betaling. Het college heeft hierover gezegd dat ze het op dit moment niet verstandig vinden om hiervoor geld beschikbaar te stellen omdat er een onvoldoende uitgewerkt is. Het college heeft dan ook voorgesteld om de subsidieverordening in zijn geheel te herzien. De motie is vervolgens ingetrokken. Ook heeft de PvdA een motie ingediend om de legesverordening zodanig te veranderen dat er voor activiteiten die bijdragen aan de sociale samenhang van een buurt of activiteiten met een algemeen belang geen leges meer betaald hoeven worden. Hiervan heeft het college gezegd nog eens inhoudelijk naar de leges en vergunningen te willen kijken en met een nader voorstel te komen. Ook deze motie is ingetrokken. De derde motie van de PvdA betrof het oprichten van een fonds om ouders met een minimum inkomen een financiële tegemoetkoming te geven ten behoeve van schoolgaande kinderen. Het college heeft hiervan gezegd dat de kaders in de motie nog onvoldoende duidelijk zijn. Het college heeft toegezegd hiervoor een discussienota te schrijven en deze zo snel mogelijk voor te leggen aan de betreffende raadscommissie. Deze motie is aangehouden. De begroting 2006 is vrijwel sluitend. Dat dit is gelukt met een minimale belastingverhoging stemde alle fracties tot tevredenheid.