Gemeente Weert

7 juli 2005

Voor Landelijke Archievendag

Gemeentearchief weert op zoek naar documenten over relatie met belgiË

Het gemeentearchief Weert neemt op 29 oktober 2005 weer deel aan de Landelijke Archievendag. Vorig jaar werd daarbij gebruik gemaakt van archiefbescheiden die nog bij particulieren aanwezig waren. Dit jaar is het thema van de archievendag "buren". Voor het archief is dat aanleiding de relatie tussen Weert, Stramproy en België in beeld te brengen. Daarvoor doet men opnieuw een beroep op particulieren.

Ooit vormden Nederland en Belgie één koninkrijk: het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het is dit jaar 175 jaar geleden dat daar een eind aan kwam. Dat ging niet zonder slag of stoot en het had ook niet veel gescheeld of deze streek was bij België gekomen. Dat was bovendien ook de wens van velen, temeer daar deze streek altijd al veel meer op het zuiden dan op de gebieden in het Noorden gericht was.

Op zoek
In vervolg op de succesvolle medewerking van particulieren aan de archievendag van verleden jaar wil het archief ook ditmaal een verzoek richten aan particulieren om na te gaan of zij papieren, fotoŽs en dergelijke hebben die deze relatie met België illustreren. Daarbij kan men denken aan contacten over de grens, huwelijken of arbeid. Of misschien wel aan smokkelen. Vooral de periode van de Eerste Wereldoorlog is interessant en de verbindingen met België, via de spoorwegen en het kanaal. Hoewel het inmiddels erg lang geleden is, zouden er bij mensen thuis nog zaken kunnen zijn die de scheiding van Nederland en België betreffen.

Melden of informatie
Denkt u iets interessants te hebben voor de Landelijke Archievendag te Weert? Neem dan contact op met het gemeentearchief. U kunt bellen naar (0495) 575 470, mailen naar t.schers@weert.nl of een briefje sturen aan het gemeentearchief Weert, Postbus 950, 6000 AZ Weert. Graag ontvangt het archief van u meer informatie over het document zelf. Vervolgens krijgt u te horen hoe het verder gaat. Reacties ontvangt het gemeentearchief graag vóór 1 september. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Theo Schers, tel. (0495) 575 470 of Will Schlenger (0495) 575 477.

2005.116 FS

---- --