Gemeente Leeuwarden

Nieuwe tentoonstelling HCL: buren in de Grote Kerkstraat Nieuwe tentoonstelling HCL: buren in de Grote Kerkstraat

Onze buren: zes eeuwen Grote Kerkstraat

Bron: Historisch Centrum Leeuwarden (21-09-2005) De Grote Kerkstraat, één van de oudste en voornaamste straten van Leeuwarden, staat centraal in de nieuwe tentoonstelling van het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL).

Het HCL loopt daarmee vooruit op de Week van de Geschiedenis (van zaterdag 29 oktober tot donderdag 6 november) die dit jaar als thema heeft `bezoek de buren'. De expositie over de 'buren van het HCL', de bewoners en gebruikers van de Grote Kerkstraat, is nu al te zien. Aan de hand van foto's, archiefstukken en andere oude documenten wordt een beeld getoond van gebouwen en mensen in de Grote Kerkstraat.

Ook enkele bijzondere voorwerpen zijn in deze expositie opgenomen. Uniek is bijvoorbeeld de roedemaat, een ijzeren maatstaf van bijna vier meter lang, die eeuwenlang de exacte lengte aangaf van deze in Leeuwarden geldende maat, en die was bevestigd aan een pand op de hoek van de Grote en Kleine Kerkstraat.

Waar: Historisch Centrum Leeuwarden, Grote Kerkstraat 29, Leeuwarden. Wanneer: 10 september - 1 februari 2006. Openingstijden: dinsdag, woensdag en vrijdag: 9.00 - 17.00 uur, donderdag: 9.00 - 21.00 uur, zaterdag 10 - 14.00 uur. Entree: gratis.