Gemeente Schiedam


In één keer 2243 nieuwe Schiedammers erbij!

Op zaterdag 29 oktober vindt voor het tweede jaar op rij de Landelijke Archievendag plaats, de dag die bedoeld is om meer mensen kennis te laten maken met de schatten van het archiefwezen. Aan de dag doen 58 archiefinstellingen mee in het hele land, waaronder het Gemeentearchief Schiedam.

Het thema is dit jaar 'buren'. Bezoek uw buren in het archief bij u in de buurt en ontdek het waarom en hoe van uw buren, buurt en buurgemeenten.

Het is niet alleen halen maar ook brengen. In het archief kunnen bezoekers tijdens de open dag gratis een afdruk van een foto van hun huis, straat of wie weet hun voorouders bestellen in ruil voor een interieurfoto van een huis in Schiedam. Dat kan een foto zijn van vroeger bij oma en opa thuis of van de eigen inrichting van kort geleden. Het Gemeentearchief heeft weinig interieurfoto¿s in de collectie en probeert deze aan te vullen.

Het Gemeentearchief is al bijna tien jaar lang de weg van digitalisering van historische informatie ingeslagen. Te zien is hoe foto's het best digitaal kunnen worden gescand en opgeslagen. Bezoekers krijgen gratis advies over pixels en portretten, kortom over het bewaren, digitaliseren en conserveren van de eigen foto¿s en ander archiefmateriaal.

Op 29 oktober is ook de documentaire Jeneverkinderen - Schiedam in de 21e eeuw van regisseur Ulrike Helmer te bekijken, waarin zij op zoek gaat naar het roemrijke en roemruchte jeneververleden van Schiedam en naar de sporen die ervan resteren. Drie bijzondere, diep in Schiedam gewortelde erfgenamen van deze jenevergeschiedenis nemen de toeschouwer mee in hun persoonlijke 'Jeneververhaal'.

Uiteraard staan de medewerkers van het Gemeentearchief klaar om al uw vragen over het verleden van Schiedam en de Schiedammers zo goed mogelijk te beantwoorden.

In de ban van het archief, zaterdag 29 oktober van 11.00 - 16.00 uur. Het Gemeentearchief Schiedam legt de rode loper voor u uit. Bezoek voor meer informatie de webstek van het Gemeentearchief: archief.schiedam.nl

Gemeentearchief Schiedam, Stadskantoor derde etage, Stadserf 1.