Gemeente 's-Hertogenbosch

13-10-2005
Nieuwe loop-/wandelroute 'De Herven'

In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU), de Nederlandse Hartstichting en Atletiek- en Triathlonvereniging O.S.S.-Volo heeft de gemeente 'sHertogenbosch (Servicepunt Sport en Bewegen) een veilige loop-/wandelroute ingericht. Op zaterdag 29 oktober aanstaande wordt de
loop-/wandelroute "De Herven" officieel geopend door wethouder Eigeman.
Loop-/wandelroute "De Herven" is centraal gelegen. De route begint op de Eerste Hervendreef nabij Eetcafé D'n Boerderij waar het startpunt is aangegeven en een informatiebord is geplaatst. De route heeft een lengte van 2,7 km. en voert langs de Bruistensingel, het Jeroen Bosch Ziekenhuis (locatie Carolus), de Hervensebaan, de Balkweg en vervolgens via de Bruistensingel weer terug naar de start. De route is gelegen nabij natuurgebied De Heinis. Dit biedt de mogelijkheid om de wandelroute verder uit te breiden.

Kwaliteitscriteria
De route voldoet aan de door de KNAU opgestelde kwaliteitscriteria. Dit betreft criteria op het gebied van sociale veiligheid, verkeersveiligheid en blessureveiligheid. Om de sociale veiligheid te vergroten en de kans op struikelen te verminderen is loop-/wandelroute "De Herven" voorzien van goede verlichting en is de ondergrond vlak gemaakt. Bovendien zijn kruisingen met gemotoriseerd verkeer zoveel mogelijk vermeden. Langs de gehele route zijn routemarkeringsbordjes aangebracht op lantaarnpalen en verkeerspalen.
Voor de inrichting van de loop-/wandelroute heeft de gemeente een subsidie ontvangen van de Nederlandse Hartstichting en het ministerie van VWS.

Het programma
De officiële opening is om 10.00 uur bij Eetcafé D'n Boerderij (adres Herven 52/54) in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de KNAU en de Nederlandse Hartstichting.

9.45 uur ontvangst bij Eetcafé D'n Boerderij 10.00 uur speeches van wethouder Eigeman, Atletiekunie en Hartstichting
10.30 uur vertrek naar het startpunt van de route 10.35 uur startschot door officiële KNAU-gecertificeerde starter; warming up
10.45 uur gelegenheid om de route (2,7 km.) af te leggen 11.25 uur afsluiting in Eetcafé D'n Boerderij

Belangstellenden (wandelaars, joggers, trimmers en hardlopers) kunnen na het startschot de nieuwe route in gebruik nemen. Atletiek- en Triathlonvereniging O.S.S.-Volo uit 'sHertogenbosch zal met een loopgroep de route afleggen. Tegelijkertijd zal een groep Sportief Wandelen het parcours bewandelen. Iedereen kan zich hier bij aansluiten.

Bewegen is belangrijk
De gemeente, KNAU, Nederlandse Hartstichting en O.S.S.-Volo hopen dat door het openen van deze loop-/wandelroute meer mensen vaker in beweging komen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan de helft van de Nederlanders te weinig beweegt. Voldoende lichaamsbeweging verkleint de kans op hart- en vaatziekten en levert een bijdrage in de strijd tegen overgewicht. Een goede balans tussen voeding en beweging is het geheim van een gezond gewicht: niet méér eten dan je verbruikt en zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. Vijf dagen per week een half uur actief bewegen levert al gezondheidswinst op. Om een goed gewicht te handhaven is dagelijks een uur beweging noodzakelijk. Onder bewegen valt niet alleen het sporten in de sportschool of sportclub, maar ook op de fiets boodschappen doen, tuinieren of met de hond een wandeling maken. Het is dus gemakkelijker in te passen in het dagelijkse leven dan de meeste mensen denken.