Gemeente Schiedam


Wat ze Schiedam noemen, waar ze jenever drinken

Op zaterdag 29 oktober vindt voor het tweede jaar op een rij de Landelijke Archievendag plaats. Deze dag is bedoeld om meer mensen kennis te laten maken met de schatten van het archiefwezen. In het hele land doen 58 archiefinstellingen mee, waaronder het Gemeentearchief Schiedam. Het Gemeentearchief bewaart informatie over Schiedam en Schiedammers van 1286 tot gisteren en stelt deze gratis beschikbaar.

Het thema is dit jaar 'buren'. Bezoek uw buren in het archief bij u in de buurt en ontdek het waarom en hoe van uw buren, buurt en buurgemeenten. In een expositie belichten we het thema van verschillende kanten, bijvoorbeeld vanuit die van de nieuwe buren.

In 1963 kwamen de eerste Turken naar Schiedam. Dat was zelfs nog een jaar vóór Turkije en Nederland een wervingsverdrag sloten om de gastarbeid te regelen. Er zouden nog velen volgen; in Schiedam woonden in 1973 al meer dan duizend personen met de Turkse nationaliteit. Die eerste tien jaar was het vaak niet makkelijk voor de arbeiders. Het was hard werken met het doel zoveel mogelijk geld te sparen voor thuis.

Maar het was heus niet alleen kommer en kwel. Men maakte ook vrolijke muziek. Dat blijkt wel uit een 45-toeren-plaatje dat het Turks-Nederlands Reis-adviesbureau te Rotterdam omstreeks 1971 aan zijn klanten ten geschenke gaf. Op de B-zijde brengt de Merhaba gurubu, wat 'Groep Hallo' betekent, een lied in het Turks over Nederland ten gehore. Het nummer is doorspekt met Nederlandse woorden. Hier volgt het couplet waarin Schiedam genoemd wordt; links de originele tekst, rechts de vertaling.

Hey heeey Schiedam dedikleri, jenever içtikleri çok hosuma gidiyor dag lieve schat, dag mokkel dag dedikleri aman basim, nanay agridi disim, nanay çok içmisim, nanay nanay schat, nanay nanay lieve, nanay Hee heeeee wat ze Schiedam noemen, waar ze jenever drinken 't bevalt me zeer waar ze dag lieve schat, dag mokkel dag zeggen o mijn hoofd, nana ik had kiespijn, nana ik heb veel gedronken, nana nana schat, nana nana lieve, nana

Behalve de expositie zijn er op de open dag nog meer activiteiten in het archief, waaronder:

* Wij een foto, u een foto. In het archief kunnen bezoekers tijdens de open dag gratis een afdruk van een foto uit de beeldbank naar keuze bestellen in ruil voor een foto van een Schiedams interieur. Zo'n interieurfoto kan een afbeelding zijn van vroeger bij oma en opa thuis of van de eigen inrichting van kort geleden. Het Gemeentearchief heeft weinig interieurfoto's in de collectie en probeert deze aan te vullen.

* Pixels en portretten. Te zien is hoe foto's het best digitaal kunnen worden gescand en opgeslagen. Bezoekers krijgen gratis advies over pixels en portretten, dus over het bewaren, digitaliseren en conserveren van de eigen foto's en ander archiefmateriaal.

* Jeneverkinderen - Schiedam in de 21^e eeuw. Deze documentaire is te bekijken en te koop op dvd voor 10. Regisseur Ulrike Helmer gaat op zoek naar het roemrijke en roemruchte jeneververleden van Schiedam en naar de sporen die ervan resteren.

Uiteraard staan de medewerkers van het Gemeentearchief klaar om al uw vragen over het verleden van Schiedam en de Schiedammers zo goed mogelijk te beantwoorden.

Het Gemeentearchief Schiedam legt de rode loper voor u uit op zaterdag 29 oktober van 11.00 - 16.00 uur. Bezoek voor meer informatie de webstek van het Gemeentearchief: archief.schiedam.nl. Gemeentearchief Schiedam, te vinden op de derde verdieping van de nieuwbouw van het Stadskantoor, Stadserf 1.