Gemeente Dordrecht


---

Rijdende Archivaris toert door Dordrecht en omstreken

Stadsarchief Dordrecht presenteert zich tijdens Landelijke Archievendag

Karin Notenboom

Zaterdag 29 oktober tussen 10.00 en 16.30 uur opent het Stadsarchief zijn deuren voor inwoners van Dordrecht en omliggende gemeenten. Bezoekers kunnen op diverse locaties kennismaken met de werkzaamheden en activiteiten van het Archief. Ook is deze dag de Rijdende Archivaris op pad.
De Landelijke Archievendag heeft dit jaar als thema `buren'. 'Waar ligt uw verleden?', is dan ook het motto voor deze dag. Voor sommige mensen een bekend gegeven en voor anderen een ware zoektocht. Daarom besteedt Stadsarchief Dordrecht aandacht aan het vastleggen van het culturele erfgoed van minderheden en nieuwkomers. Het is het vervolg op het innovatieve project om de geschiedenis van Turkse en Antilliaanse Dordtenaren vast te leggen en te presenteren aan een breed publiek.

De Rijdende Archivaris
Tijdens de Landelijke Archievendag toert het Archief met een bus door Dordrecht en de regio om nieuwe aanwinsten in ontvangst te nemen. Rijdende Archivaris Henk van der Hert wordt op zijn zoektocht begeleid door radiojournalist Désirée Martens van de Wereldomroep en wethouder Cultuur en Integratiebeleid Hans Spigt.

Op maar liefst zes verschillende locaties maken zij een tussenstop om oude en nieuwe Dordtenaren en regiobewoners te vragen naar hun archiefschatten: De eerste stop wordt gemaakt bij leden van de Turkse gemeenschap in Alblasserdam, een volgende in Sterrenburg aan huis bij de uit Irak afkomstige mevrouw Intissar Al-Abudi die samen met haar buurtgenoot mevrouw Ozephius deelneemt aan het project MENS (Met Elkaar Nederlands Spreken).
Daarna toert De Rijdende Archivaris een Rondje Caribisch Dordt via Sentro di Mama in Wielwijk, langs het schilderij van Nos Kas aan het Jacob Marisplein naar buurtwoning Pa Tur in de H.F. Tollenstraat in Krispijn. Van hieruit gaat de rit verder richting centrum met een bezoek aan de oudste Turkse moskee in Dordrecht, gevestigd in de Wijnstraat.

Wethouder Hans Spigt geeft tot slot zijn visie op de verzamelde archiefschatten. Om 14.00 uur wordt de archieftour live uitgezonden in de Kunstkerk. Dit is een unieke en eenmalige uitzending van het ruw verkregen materiaal uit de interviews.

Overige activiteiten Landelijke Archievendag

Toekomst van het Verleden!

Locatie: Kunstkerk, Museumstraat 65
Stadsarchief vertoont hier de huidige ontwikkelingen op het gebied van Archiveren. Zo kunt u om 11.00 uur de nieuwe Archieffilm bekijken. De titel van de film luidt;'Toekomst van het Verleden'. Om 14.00 uur komt er een live uitzending van de Archieftoer

Tijdens deze dag kunnen bezoekers meedoen met het spel van kunstenares Ilone Bloemen. De interculturele communicatietafel is een methodiek om culturen, buren of stadgenoten met elkaar in contact te brengen. Het speelbord bestaat uit zes thema's die de spelers uitdagen om verhalen te vertellen. Naast vertellen bestaat het spel ook uit luisteren, reageren en vragen. Kunstenares Ilone Bloemen is persoonlijk aanwezig om de rol van spelleider te vervullen. Naast deze onderdelen worden er ook diverse archieffilms getoond. Er is eveneens een leestafel ingericht met archiveringsprojecten. Onder het genot van een glaasje Turkse thee of een andere multiculturele versnapering zijn archieffoto's te zien én aan te schaffen. Prachtige foto's uit de collectie worden afgedrukt en ingelijst om verkocht te worden aan de liefhebbers.

Ontmoet de veelzijdigheid van het Archief
Op de thuislocatie van het archief aan het Stek 13 kunnen bezoekers kennismaken met uiteenlopende archiefwerkzaamheden. Een speciaal educatief depot is ingericht voor de docenten van het lager- en voortgezet onderwijs. Dit kan in de toekomst een depot worden ten behoeve van de leerlingen. Er is een speciaal ingericht filmcafé met een overzicht van aangekochte films. Zowel de studiezaal en het restauratieatelier zijn vrij toegankelijk. Wie vragen heeft over voorouder- of ander onderzoek kan hiermee terecht bij een van de studiezaalmedewerkers. Diverse demonstraties zoals het digitaliseren van glasnegatieven zijn te zien.

In het restauratieatelier wordt advies gegeven over het bewaren van documenten en kunst op papier. Art Conservation houdt spreekuur voor het bekijken van meegebrachte documenten. Er wordt dan gekeken of en hoe gerestaureerd kan worden plus een prijsopgave van de restauratie of conserverende handelingen. Verpakkingsmateriaal is op bescheiden schaal te koop. Ook is er een kleine tentoonstelling te zien over wat mogelijke 'huis- tuin- en keuken-schade' kan zijn. Zoals roestige paperclips, muizenvraat en schimmelvlekken. Onder leiding van Han Kuipers kan het publiek toverboekjes of andere kleine boekjes maken. Annelies Smit geeft demonstraties papierarchitectuur. Bezoekers kunnen ontwerpen verkrijgen om thuis zelf aan de slag te gaan. Ook boeken zijn te koop bij een boekenstand, waaronder het onlangs verschenen Dordt Boek.

document icoon Turkse_en_Antilliaanse_Dordtenaren.doc

Redactie
Lobke Broos, publiciteitsmedewerker
Stadsarchief Dordrecht

telefoon (078) 649 23 25 of (06) 47 36 60 76

email l.broos@dordrecht.nl

Informatie