Gemeente IJsselstein


Kom buurten in IJsselsteins archief
woensdag, 19 oktober 2005 - 09:21 CET

Oók zo benieuwd naar de geschiedenis van uw woonplaats, uzelf en de geschiedenis van uw buren? Kom dan op zaterdag 29 oktober naar het stadhuis want wij zetten de deur de gehele dag graag open om u te laten buurten in het gemeentearchief.

IJsselstein doet mee aan de landelijke archievendag in samenwerking met de Historische Kring IJsselstein (HKIJ) en het stadsmuseum. Buren is het thema van deze Landelijke archievendag.

Het archief bewaart informatie over families en personen, hun woonomgeving, kerken, bedrijven en verenigingen. Het beheert archiefstukken waarmee we ons een beeld kunnen vormen van ons verleden; archieven zijn het geheugen van onze samenleving. Belangstellenden kunnen een kijkje nemen in de schatkamer van het archief. Archiefmedewerkers verzorgen ieder heel uur een rondleiding. Vrijwilligers van de HKIJ geven tekst en uitleg over de verschillende manieren waarop burgers onderzoek naar de buurt of familie kunnen doen.
De HKIJ heeft in de hal van het stadhuis een expositie ingericht over de buurgemeenten van IJsselstein. Ook worden videobeelden getoond van onze stad uit de vorige eeuw en zijn er publicaties te koop over IJsselstein en omgeving.

Bij goede buur, het Stadsmuseum, is een (kleine) tentoonstelling ingericht met activiteiten voor jong en oud, over wat er zoal over buren te vinden is in het gemeentearchief. Ook kan de tentoonstelling MUUR-IJsselstein Vestingstad worden bekeken en dan kan men ontdekken dat IJsselstein niet altijd even goede maatjes is geweest met buursteden en graafschappen uit de omgeving.
Het stadsmuseum is gratis toegankelijk omdat het tevens Museumweekend is (waarbij vele musea geen entree heffen).

Locaties/openingstijden: 10.00 17.00 uur

· Gemeentearchief, stadhuis, Overtoom 1

· Stadsmuseum, Walkade 2
Toegang: gratis