Gemeente Almere

Eerste Nacht van de Nacht groots gevierd in Almere

Zaterdagavond 29 oktober vindt op stadslandgoed de Kemphaan in Almere de eerste Nacht van de Nacht plaats. Met dit prikkelende festival vragen Natuur en Milieu en de 12 provinciale Milieufederaties aandacht voor de schoonheid van de duisternis. Dit omdat het bijna nergens in Nederland meer echt donker is.

Tot middernacht kunnen bezoekers van het festival een kijkje nemen in de wereld van licht en donker. Op het stadslandgoed, dat speciaal voor deze avond schaars maar sfeervol is verlicht, vinden workshops, presentaties, excursies en culturele activiteiten plaats. Zo is er een spannende belevenistocht door het donkere bos, heeft het Helios Ensemble speciaal voor deze avond een programma met klassieke nachtmuziek samengesteld en zijn er avondexcursies naar de Oostvaardersplassen en het Wilgenbos. Ook kan men een kijkje nemen in het eerste Nederlandse Nachtcafé, leren fotograferen in de nacht, sterren kijken met de Almeerse sterrenwacht, luisteren naar verhalen bij kaarslicht of een workshop astrologie bijwonen. Verschillende theater, dans en muziekoptredens maken het festival tot een spannend geheel. De avond wordt afgesloten met een slotvoorstelling rond het kampvuur. Ook voor kinderen is er van alles te doen.

Het festival opent om 19.00 uur bij het restaurant de Kemphaan met een spectaculaire stunt. Aansluitend treden cabaretier en actrice Jetty Mathurin (bekend van haar typetje Taante en tv-optredens in Oppassen en Klokhuis) en Daniël Lohues (zanger van de Drentse band Skik) op. De meeste andere programmaonderdelen beginnen vanaf 20.00 uur.

Het festival is gratis toegankelijk. Voor de workshop nachtfotografie en het busvervoer vanaf het festivalterrein naar de Oostvaardersplassen en het Wilgenbos is aanmelden noodzakelijk en wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Campagne

De Nacht van de Nacht is de afsluiting van de campagne Laat het donker donker. Met deze campagne hebben Natuur en Milieu en de Milieufederaties het thema lichthinder op de publieke en politieke agenda gezet. Nederland is een van s werelds meest verlichte landen. Te veel licht stoort mensen en verstoort het dagnachtritme van dieren. Op maar liefst 75 andere plekken in Nederland vinden op 29 oktober avond- en nachtactiviteiten plaats. De Nacht van de Nacht wordt een jaarlijks terugkerend evenement, vergelijkbaar met de landelijke museumnacht.

Praktische informatie:

Wanneer: zaterdagavond 29 oktober, 19.00 24.00 uur

Waar: stadslandgoed de Kemphaan, Kemphaanstraat 1 , 1358 AD Almere

Een volledig programma staat op www.laathetdonkerdonker.nl

Dit festival wordt mede mogelijk gemaakt door:

Philips, NUON, gemeente Almere en stadslandgoed de Kemphaan, provincie Flevoland, ministerie van VROM, Projectbureau Energiebesparing GWW, Oranjewoud, Prins Bernard Cultuurfonds Flevoland.