Gemeente Goes

Persbericht

Scoutinggroep Frans Naerebout volgt sporen Frans Naerebout in Goes

De leeftijdgroep 7 t/m 10 jaar van 'Scoutinggroep Frans Naerebout' uit Goes volgt op 29 oktober de sporen die de beroemde loods en mensenredder Frans Naerebout in Goes achterliet. De van Walcheren afkomstige Frans Naerebout (1748-1818) werkte de laatste tien jaar van zijn leven aan het Goese Sas als lichtwachter. Ongeveer 25 dolfijnen en welpen doen mee.

De tocht begint om 9.00 uur bij het monument voor Naerebout bij het Sas. Van daar uit gaan ze naar de sluis, waar ze richting binnenstad vertrekken met vier lelievletten (achter elkaar gesleept door een lelievlet met een buitenboordmotor). Ze gaan dan eerst langs de plaats waar vroeger de 'herberg van Kocken' was (Grote Kade 36). Frans Naerebout, die in een huisje op de dijk verbleef, voer regelmatig met schippers mee naar de stad om zijn vrouw te zien en om van zijn nachtelijke ontberingen te herstellen. Hij ging vaak naar deze herberg.

Daarna brengen de scouts een bezoek aan het Historisch Museum De Bevelanden (waar ze de tentoonstelling over Frans Naerebout bezoeken) en de Grote Kerk (om het graf en de gedenksteen van Naerebout te bekijken). Voor de kinderen is het een soort speurtocht. Ze krijgen een opdrachtenboekje mee (samengesteld i.s.m. het museum). Op iedere plek moeten ze een paar opdrachten maken.

Het gaat om een activiteit in het kader van Goes 600. De tentoonstelling in het museum duurt nog tot en met 4 november.