Gemeente Reiderland


Laat het donker donker!
24 oktober 2005

Waar vindt u nog echte donkere plekken in een geĂŻndustrialiseerd en dichtbevolkt land als Nederland? Bijna nergens meer. De duisternis wordt bedreigd door oprukkende verlichting in kassen, reclameborden, lampen bij sportvelden, verlichte bedrijventerreinen en verlichte gebouwen. Terwijl donkere nachten belangrijk zijn voor het welzijn van de mens en de natuur.
De Stichting Natuur en Milieu en de 12 provinciale Milieufederaties vragen in de campagne Laat het donker donker aandacht voor de schoonheid van de nacht. Door allerlei activiteiten, landelijk en provinciaal, wijzen ze op het belang van donkere nachten en proberen ze de donkere plekken in Nederland donker te houden. Zo wordt de strijd aangegaan met de lichthinder.

Op 29 oktober 2005 zal de eerste Nacht van de Nacht plaatsvinden. Het streven is om die avond en die nacht zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de donkere nacht. Hiertoe zal de Milieufederatie Groningen met diverse organisaties allerlei aansprekende excursies en activiteiten organiseren die in het teken staan van sterren, nachtdieren, griezelverhalen en nog veel meer. Ook rond de gemeenten Reiderland en Scheemda zullen activiteiten worden georganiseerd. Beide gemeenten zijn Vriend van de Nacht, dit betekent dat zij het belang van de donkere nacht onderkennen.

Om ook bij kinderen het belang van een donkere nacht onder de aandacht te brengen wordt in oktober op alle basisscholen een nachtdierenzoekkaart uitgedeeld. Deze zoekkaart zal in beide gemeenten aan alle kinderen van groep 5 tot en met 8 worden uitgedeeld.

Meer informatie is te vinden op de pagina van de Milieufederatie Groningen www.mfgroningen.nl en op de landelijke site www.laathetdonkerdonker.nl.

Activiteiten 29 oktober:

Wat: Beleving van de nacht in het mystieke moerasgebied van De Tjamme, dat ligt in de donkerste gemeente van Groningen, maakt de schoonheid van de nacht tastbaar. Na de wandeling kan er met de boswachter onder genot van een kop warme chocolademelk (o.i.d.) in de herenboerderij Geertsemaheerd van gedachten worden gewisseld over het (landelijke) thema Nacht van de Nacht (milieufederatie e.a.). Wie: Staatsbosbeheer
Waar: De Tjamme, Finsterwolde
Startpunt: P-plaats Wiegersweg, tussen Beerta en Finsterwolde, 9684 Finsterwolde
Tijd: 19.3O 22.00 uur

Opgeven bij: A.M de Jong, 0597 335172, a.jong@staatsbosbeheer.nl Kosten: Volwassenen: 5 euro p.p.
Kinderen (tot 12 jaar): 3 euro p.p.

Wat: Wandelen in nieuwe bos ten zuidwesten van Winschoten. Onder leiding van Chris van Houdt en Aart Jan Langbroek op zoek naar het donkerste gedeelte van Winschoten: het nieuwe bosgebied van SBB ten Zuidwesten van de stad. Waar is het tegenwoordig nog echt donker? En wat doet het donker met onze andere zintuigen?
Wie: KNNV Veendam en IVN Oldambt
Waar: Winschoten
Startlocatie: parkeerplaats langs het Zuiderveen, even ten zuiden van de 9e Laan St. Vitusholt in Winschoten.
Tijd: 22.00 uur

Inlichtingen bij Aart Jan Langbroek(0597-420029). Opgeven voor deze bijzondere excursie is niet nodig. Mag wel: aj.langbroek@hccnet.nl