Gemeente Vlaardingen


Archievendag 29 oktober
24 oktober 2005

groep kinderen en enkele volwassenen in de Wilhelminastraat, voor de ingang van de Koninginnestraat, 1921 of 1922 (collectie Stadsarchief)

De Landelijke Archievendag aanstaande zaterdag heeft als thema Buren. In het Stadsarchief is van alles te doen en te bekijken.

Bent u familie van uw buren? In 1987 begon het Stadsarchief een database van de complete Vlaardingse bevolking en haar onderlinge verwantschap. Een flink deel van de Burgerlijke Standsregisters van Vlaardingen, Vlaardinger-Ambacht en Zouteveen (19de eeuw) is al ingevoerd terwijl van een groot aantal Vlaardingse families ook oudere (16de tot 18de eeuw) en meer recente (19de en 20ste eeuw) gegevens zijn toegevoegd. De database zal vanaf eind oktober 2005 ook via Internet te raadplegen zijn. In de studiezaal van het Archief zal dit alles getoond en toegelicht worden en er worden gratis adviezen verstrekt over stamboomonderzoek.

Boeken van de buren

* Het Stadsarchief verkoopt overtollige boeken om van de opbrengst nieuwe publicaties aan te schaffen. Net als vorig jaar worden circa 35 prenten van de Atlas van Vlaardingen per losse prent verkocht.

* Neem oude beschadigde bijbels, boeken of prenten mee. De restaurator van het Archief verricht kleine reparaties gratis ter plekke verricht en geeft advies.

Kijken naar de buren

* Maak - met deskundige hulp - gebruik van de schat aan afbeeldingen in de zogeheten Topografisch-Historische Atlas van het Archief; Er kan geen boek over Vlaardingen verschijnen of uit deze verzameling wordt geput. Zoek een foto van uw geboorte- of woonhuis, schip of uw voorouders. Laat u verrassen of verras familie of vrienden met een afdruk.

* Bekijk oude en nieuwe films over Vlaardingen e.o. Oude 8 mm-films en ander bewegend beeldmateriaal over Vlaardingen zijn in de loop der jaren overgezet op nieuwe dragers.

Bezet door de buren

Tentoonstelling over de voormalige gemeente Vlaardinger-Ambacht en over het nu 100 jaar oude Raadhuis, waarin vanaf 1948 het Stadsarchief is gevestigd.

Op de foto: groep kinderen en enkele volwassenen in de Wilhelminastraat, voor de ingang van de Koninginnestraat, 1921 of 1922 (collectie Stadsarchief)