Rsi patientenvereniging

Persbericht 25 oktober 2005

RSI is de wereld nog niet uit

1995-2005 een lustrum voor de RSI Patiëntenvereniging, maar geen heugelijk feit.

Ondanks de progressie in aanpak, voorlichting en preventiebekendheid over de beroepsaandoening RSI, stijgt het aantal personen met RSI klachten nog steeds. Schokkend is dat er momenteel een verschuiving plaats vindt van de beroepsaandoening naar het onderwijs. RSI komt op de universiteit en hogescholen al volop voor. Zo heeft 57% van de studenten aan de universiteit in Maastricht RSI gerelateerde klachten. Verontrustend is dat het computer gebruik verschoven is naar het basisonderwijs en de crèche, zonder dat zij worden meegenomen in de voorlichting! De RSI vereniging is bezig met de ontwikkeling van een gratis digitale voorlichting pakket voor de basisscholen, om doormiddel van goede voorlichting RSI te voorkomen.Zaterdag 29 oktober organiseert de RSI patiëntenvereniging in de jaarbeurs te Utrecht het congres 'RSI is de wereld nog niet uit'

Congres
Ondanks progressie in de aanpak, voorlichting en preventie is RSI de wereld nog niet uit. RSI is niet gerelateerd aan de Nederlandse beroepsbevolking en komt overal ter wereld voor, soms onder andere benamingen.
24% van de werkende in Europa heeft RSI klachten volgens Prof. Dr. Erik Peper, psycholoog en voorzitter Europese Biofeedback uit de USA. Op het congres zal hij aangeven aan de hand van zijn toonaangevend onderzoek op het gebied van biofeedback, hoe men met inzicht op het eigen lichaam RSI klachten kan verminderen.
Als we RSI willen bestrijden is het niet voldoende om de werkplekken aan te passen zal ook fysiotherapeut Jip Driehuizen uit Amsterdam belichten op het congres. Overige sprekers zijn o.a politicus Femke Halsema van Groen Links, psycholoog / psychotherapeute Carien Karsten uit Amsterdam en Prof. Jaap van Dieen, bewegingswetenschapper Vu te Amsterdam. Dagvoorzitter is Margreet Pasman, adviseur arbeidsomstandigheden FNV bondgenoten.

Jubileum
De RSI patiëntenvereniging organiseert zijn 10 jarige jubileum congres op zaterdag 29 oktober 2005 in de Jaarbeurs te Utrecht. In dit jubileumcongres blikken we even terug op het verleden en staan met onze pijlen gericht op de toekomst, stil bij het heden. Op deze dag organiseert de vereniging naast het congres de eerste landelijke RSI informatiemarkt in de jaarbeurs te Utrecht. Er wordt een breed scala gepresenteerd aan innovatieve producten en behandeling en bewegingsmethode.Er worden gratis workshops gegeven waar aan iedereen kan deelnemen. De toegang is gratis.

Wat is RSI?
RSI is een overkoepelende term voor aandoeningen aan nek, schouder, arm en hand. De aandoening RSI ontstaat door een statische werkhouding, repeterende bewegingen en verkeerde ergonomie tijdens het werk. Daarnaast speelt een verhoogde werkdruk een rol bij het ontstaan van RSI. Alle beroepsgroepen waar bovengenoemde factoren tijdens het werk een rol spelen behoren tot de risicogroepen

---
Meer informatie:
Sonja Dippel (woordvoerder): tel: 06-26044980 / 023-5341765 Corrie Baris (interm voorzitter) tel: 06-46063617
Website: www.rsi-vereniging.nl