Ddk

Volledig programma Nacht van de Geschiedenis (29 oktober 2005)

Hét geschiedenisfeest van Nederland biedt op zaterdag 29 oktober uiteenlopende activiteiten voor jong en oud. Dit jaar is het thema 'Buren'. Op zes podia in Madurodam in Den Haag, valt te genieten van live muziek, interviews, cabaret, debatten, dans, toneel, dj's, film en een historisch café. Een historicus hoeft u als bezoeker hiervoor niet te zijn, want geschiedenis is van iedereen en buren hebben we ook allemaal! Op de website www.nachtvandegeschiedenis.nl vindt u het volledige programmaoverzicht.

Naast optredens van buren als de Belgische rocker Raymond van het Groenewoud en Duitse anti-schlagerzanger Frank Zander is er onder meer een debat over buren die elkaar bespioneren, waarbij het functioneren van de BVD, de Stasi, de FBI en de CIA besproken wordt. Ook bij vertoningen van uitzendingen van Andere Tijden worden de duistere kanten van buren belicht, zoals de operatie Black Tulip waarbij Nederland in 1945 alle Duitsers wilde uitzetten. Tijdens de workshop conflictbeheersing leren een martial arts leraar en een Olympisch Spelen-coach hoe u een ruzie met de buren oplost. Vervolgens kan een vreedzaam spelletje buurthuisbingo worden gespeeld waarbij quizmaster Jack Kerklaan jaartallen roept die u bij de genoemde historische gebeurtenissen op uw bingokaart dient onder te brengen. Een opzwepend optreden van straatdansers laat onze multiculturele straatcultuur schitteren. Tot in de kleine uurtjes kan samen met het showballet van Penny de Jager gedanst worden op muziek van de gouwe ouwe TopPop Roadshow!

Het programma start om 20.00 uur. De opening wordt verricht door minister Alexander Pechtold die de wintertijd laat beginnen door op eigen wijze de klok even stil te zetten. Kaarten zijn te koop of te bestellen bij het Haags Uitburo, via 0900-8282999 of www.haagsuitburo.nl en zijn inclusief toegang tot Madurodam. De toegangsprijs bedraagt 15,00 euro in de voorverkoop en 19,50 euro aan de deur. Zie ook www.anno.nl en www.nachtvandegeschiedenis.nl.

Met de Nacht van de Geschiedenis wordt de Week van de Geschiedenis ingeluid. Van 29 oktober tot en met 6 november 2005 organiseren ruim 300 musea, bibliotheken, archieven en filmhuizen uit heel Nederland meer dan 400 activiteiten in het kader van de Week. Zie voor het volledige programma www.weekvandegeschiedenis.nl.