Gemeente Hardenberg


Gemeentearchief opent 29 oktober deuren voor publiek

Donderdag 27 oktober 2005

Aanstaande zaterdag opent het Gemeentearchief Hardenberg tijdens de Open Archievendag zn deuren voor het publiek. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen belangstellenden gratis een bezoek brengen aan het Gemeentearchief Hardenberg. Dit jaar wordt ook een Historische Dag georganiseerd, in samenwerking met de Historische Verenigingen in de gemeente Hardenberg.

De Open Archievendag wordt op zaterdag 29 oktober om 10.00 uur geopend door burgemeester Meulman. De hele dag door worden i n de raadszaal van het gemeentehuis oude foto's, films en presentaties getoond. Verder laat een bedrijf, gespecialiseerd in de restauratie van archiefstukken, zien welke schades in archieven voorkomen en hoe deze het best behandeld kunnen worden. Daarnaast kunnen bezoekers van de Open Archievendag een mooi overzicht bekijken van de geschiedenis van één specifieke buurtschap in de gemeente.

Onder begeleiding van medewerkers van het Gemeentearchief worden de hele dag rondleidingen gegeven door de catacomben van het gemeentehuis, de werkplekken van de archivisten en een aantal archiefbewaarplaatsen.

Het thema van de Landelijke Archievendag is 'buren'. Daarom vindt tijdens de open dag ook een vooroudermarkt plaats. Met medewerking van de historische verenigingen in de gemeente Hardenberg en omliggende gemeenten in het Vechtdal (Coevorden, Dalfsen en Ommen) worden bezoekers getrakteerd op een breed scala aan genealogische informatie. De vooroudermarkt wordt gehouden in de trouwzaal van het gemeentehuis.

Net als vorig jaar, is er ook dit jaar een wedstrijd aan de Open Archievendag gekoppeld. Het Gemeentearchief vraagt bezoekers hun oudste originele archiefstuk mee te nemen (niet om af te geven, maar om te tonen). Het document moet wel betrekking hebben op het grondgebied van de huidige gemeente Hardenberg. De bezitter van het oudste stuk wordt beloond met een leuke prijs!

In samenwerking met de overige archiefdiensten in de provincie Overijssel is een informatiefolder vervaardigd over de Landelijke Archievendag. Deze brochure is gratis af te halen in het Gemeentearchief, bij de musea in de gemeente en in de diverse bibliotheken.

Het Gemeentearchief Hardenberg is gevestigd in het gemeentehuis in Hardenberg, aan het Stephanusplein. De open dag begint om 10.00 uur en is om 16.00 uur afgelopen.