Ingezonden persbericht


Certificering nadert roemloos einde

Morgen 29 oktober verschijnt nummer 22 van Effect, het tweewekelijkse beleggingsblad van de VEB. In Effect nummer 22 is een special van negen pagina's opgenomen over certificering van aandelen.

Na de aanstaande afschaffing van certificering bij Wessanen zijn er nog 19 Nederlandse beursfondsen met deze constructie. Certificering is voor beleggers een duidelijk negatieve factor omdat de zeggenschap van certificaathouders in de praktijk verwaarloosbaar is (het administratiekantoor heeft een meerderheid in de aandeelhoudersvergadering) en vanwege het bewezen negatieve effect op het rendement van beursfondsen. Uit onderzoek van de Katholieke Universiteit Brabant (Professor Moerland, 2000) blijkt dat bij gecertificeerde ondernemingen het marktrendement 9,6 procent lager ligt en het rendement op het eigen vermogen 2,4 procentpunt lager uitkomt.

De Code Tabaksblat (bepalingen IV.2.1 - IV.2.8) stelt duidelijke beperkingen aan certificering (het mag geen beschermingsconstructie zijn!) en stelt tevens aan welke voorwaarden certificering - conform best practice - moet voldoen. Die voorwaarden betreffen onder meer doelstelling van het administratiekantoor, bestuurssamenstelling, vergaderingen van certificaathouders etc. In de praktijk blijkt dat de 19 beursgenoteerde ondernemingen (en hun administratiekantoren) deze bepalingen op grote schaal aan hun laars lappen. Maar liefst 57 procent van de bepalingen wordt niet nageleefd. Voorts handhaaft een meerderheid van 79 procent (15 van de 19) in strijd met de Code Tabaksblat het beschermende karakter van de certificering.

Tegenover de tegenvallende naleving van de Code staat ook goed nieuws. Jaarlijks schaffen 5 à 6 beursfondsen de certificering af. De overblijvers voeren naar het oordeel van de VEB een verloren strijd.

De special bevat voorts de volgende informatie:

* een uitgebreid artikel over recente ontwikkelingen rond certificering.
* de prominente administratiekantoorbestuurders
* een volledige lijst 67 AK bestuurders

* de naleving per bepaling van de Code Tabaksblat
* een verslag van de tumultueus verlopen certificaathoudersvergadering van Unilever van 13 oktober jl., waarin administratiekantoor Nedamtrust demonstreerde op welke amateuristische wijze zij invulling heeft gegeven aan haar taken. Wilt u de volledige special ontvangen dan kunt u dit opvragen bij de VEB: 070-3130000 (alleen voor de pers).

Verder in Effect:


* Kwartaalcijfers vallen mee: de kwartaalcijfers van snelst publicerende AEX-fondsen: Philips, ASML en Akzo Nobel nader onder de loep genomen.
* Ten Cate is niet stoffig meer: de koers nadert de 100 euro en er wordt gesproken over een splitsing, zit er nog rek in?
* Structured products: eenzijdig belicht: analyse van de succesvolle en complexe beleggingsproducten waarvan de brochures vaak een te eenzijdig en positief beeld schetsen.
* VendexKBB: de deal die door moest gaan: de verkoop van het vastgoed levert fors meer op dan waar beleggers ten tijde van het bod rekening mee hadden gehouden
* DIM in vizier: ondanks de vele verhogingen van de winstverwachtingen blijft DIM een overnamekandidaat.
* Saaie rentemeester: column van Peter Paul de Vries over de nieuwe bankpresident van de FED Ben Bernancke.
* Trauma zit Adecco in de weg: sectoranalyse door Jacques Potuijt waarbij uitzendorganisatie Adecco wordt vergeleken met concurrent Manpower.
* Greenspans erfenis: een column van Corné van Zeijl over het afscheid van Alan Greenspan.
* Sense and profitability: evaluatie van een optieconstructie met aandelen Philips.
* Beurs in gevarenzone: technische analyse van onder andere de AEX, RDS, Heijmans, DSM en Hagemeyer.
* Tweemaal verdelen telt niet: fiscale beschouwing over de overdrachtsbelasting bij geërfd onroerend goed

De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 21. Bent u nog geen lid? Profiteer nu van onze aanbieding. Word lid voor 60 euro per jaar en ontvang gratis het VEB Boek Rendement 2006. Bovendien hebben VEB-leden gratis toegang tot de Dag van het Aandeel.

(c) 2005 Vereniging van Effectenbezitters