Ministerie van Algemene Zaken


1red16106
28-10-2005, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD,

OVER HET VOORSTEL VAN GROENLINKS OM BETROKKENEN BIJ DE BRAND OP SCHIPHOL

EEN VERBLIJFSVERGUNNING TE GEVEN EN OVER DE VOORSTELLEN VAN HET KABINET OM

TERREUR TE BESTRIJDEN.


CARASSO:
Ik vroeg aan de minister-president of hij het een goed idee vond om de overlevenden van de brand in de gevangenis bij Schiphol een verblijfsvergunning te geven.


BALKENENDE:
Ik kan de gedachte natuurlijk heel goed voorstellen, zeker op een dag als vandaag wanneer we stilstaan bij het verschrikkelijke wat is gebeurd. Ik vind het zelf nog geen moment om daar concrete uitspraken over te doen want dan wek je verwachtingen. Dat wil ik niet doen.


CARASSO:
Maar u zegt: ik kan het me goed voorstellen?


BALKENENDE:
Ik kan me voorstellen dat GroenLinks deze opmerking maakt. Voor het overige is het zo dat wij natuurlijk hechten aan een humane behandeling. Natuurlijk denken we na bij mensen die een verschrikkelijke toestand hebben meegemaakt, geen misverstand.


CARASSO:
Na de Bijlmerramp, waarbij ook illegalen slachtoffer zijn geworden, is een beperkt pardon gekomen?


BALKENENDE:
Ik wil daarover nu geen uitspraken doen. Het is nog heel kort geleden gebeurd. Ik zeg alleen wel dat wij oog hebben voor het lot van degenen die zoveel ergs hebben meegemaakt. Maar ik ga me nu niet bemoeien met zaken die op het terrein liggen van minister Verdonk.


CARASSO:
Maar is er wel over gesproken in het kabinet?


BALKENENDE:
We hebben het alleen gehad over een menselijke omgang met degenen die nu het slachtoffer zijn geworden van de brand, maar voor concrete stappen is het nog echt te vroeg.


CARASSO:
Wat menselijk is dat blijft nog onduidelijk?


BALKENENDE:
Dat is in ieder geval een zaak die nu door mevrouw Verdonk verder onder ogen zal worden gezien.


CARASSO:
Een aantal organisaties, waaronder het NIBRA en vakbond AbvaKabo, kwamen gisteren al met uitspraken waaruit je kon opmaken: het was niet brandveilig daar op Schiphol; er was te weinig personeel. Is dat ook de indruk die u van dat cellencomplex daar heeft gekregen?


BALKENENDE:
U weet, er wordt nu een onderzoek gedaan. Het is niet goed nu met indrukken te komen. Dat kan ook niet. We hebben te maken met tal van vragen; iedereen, dat geldt ook voor mij.


CARASSO:
Hebben die organisaties dan voor hun beurt gesproken?


BALKENENDE:
U vraagt mij om een indruk of een oordeel en ik zeg: ik kom er gewoon niet aan toe. En dat wil ik ook niet doen omdat ik eerst het onderzoek wil afwachten voordat we komen met kwalificaties.


CARASSO:
Een kardinaal heeft vandaag vanuit Rome een brief geschreven aan bisschop Punt in Haarlem. Daarin heeft hij laten weten dat het Vaticaan zich zorgen maakt over de manier waarop asielzoekers op luchthavens worden vastgehouden. Is dat iets wat u zich aantrekt?


BALKENENDE:
Ik heb natuurlijk ook over de brief gehoord. Ik zag ook de berichten daarover. Er is iets heel ergs gebeurd. Om nu ineens een brief te schrijven over de behandeling van mensen die zich op luchthavens bevinden . Ik kan me iets voorstellen bij menselijke betrokkenheid als je het hebt over: wat gebeurt er met mensen die daar gevangen worden gehouden.


CARASSO:
Het is toch een hele logische aanleiding?


BALKENENDE:
Ik begrijp het wel. Alleen, ik geloof dat wanneer het gaat om het opvangen van mensen op luchthavens omdat ze terug moeten keren naar het land van herkomst omdat ze de procedures achter de rug hebben, dan moet je oppassen met zeggen dat de behandeling niet goed zou zijn. Ik ben daar zelf ook geweest. Ik heb natuurlijk ook geprobeerd mensen daar op een goede manier te ondersteunen, te huisvesten. Die concrete aanleiding doet pijn, maar ik vind dat je op moet passen om dan al direct conclusies te maken over de manier waarop mensen worden opgevangen.


CARASSO:
Dus u denkt eigenlijk: waar bemoeit het Vaticaan zich mee?


BALKENENDE:
Ik heb kennis genomen van de brief. Ik heb hem zelf niet kunnen lezen. Laten we eerst maar eens de precieze formulering zien.


- MAATREGELEN TEGEN TERREUR -


CARASSO:
D66 kwam vandaag met een eigen plan. Heeft u dat al gelezen?


BALKENENDE:
Nog niet, want ik heb de hel dag ministerraad gehad en daarna de persconferentie. Ik heb natuurlijk wel wat berichten in de pers daarover gezien. Men wil bepaalde accenten leggen. Ik heb een eerste vluchtige indruk.


CARASSO:
D66 wil niet dat het verheerlijken van terreur strafbaar wordt. Ze vinden dat dat ten koste gaat van de vrijheid van meningsuiting. Bent u gevoelig voor dat argument?


BALKENENDE:
Ik ben het er helemaal niet mee eens. Weet u nog dat wij een tijdje terug uitzendingen op TV zagen vanuit sommige moskeeën. Toen ging het ook over de bejegening van Amerika of anderszins. Toen is gezegd: die uitlatingen kunnen gewoon niet. Waarom is er toen kritiek gekomen? Dat was nu juist omdat je op moet passen bij te dragen aan een klimaat van toenemend geweld, van het zaaien van haat. Juist ook woorden kunnen grote gevolgen hebben. Toen is ook gezegd: we moeten elkaar juist aanspreken op een gezamenlijke inzet tegen geweld, tegen haat. Dat betekent dat je dan ook onder ogen moet zien dat degenen die het kennelijk mooi vinden om aan te zetten tot haat, die moet je wel in de gaten houden. Op dat punt heb ik echt een andere opvatting dan D66. Stel ju nu eens voor dat we dit soort punten normaal zouden gaan vinden.


CARASSO:
Maar D66 zegt: je voorkomt daar echt geen aanslag mee?


BALKENENDE:
Maar je kunt wel zeggen dat wij in een land willen leven waarin mensen respect hebben voor elkaar. Wanneer mensen er dan kennelijk plezier in scheppen om dingen als haat en geweld te gaan propageren. Dan zeg ik: dan zijn we echt op het verkeerde pad bezig. We weten allemaal dat vaak de ergste dingen beginnen met verkeerde woorden te gebruiken. Dat hebben we in de geschiedenis ook gezien. Juist in deze tijd waarin het zo noodzakelijk is om begrip over en weer te krijgen, dan zeg ik: we kunnen verschillende kanten uit in dit land. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar laten we die vrijheid van meningsuiting altijd verbinden met je verantwoordelijkheden voor de anders en dat je ook oog hebt voor wat jouw woorden kunnen betekenen voor anderen. Als je iets zegt dat geweld verheerlijkt . sommige mensen kunnen die opmerking plaatsen. Er zijn ook mensen die op een verkeerd spoor kunnen komen. Dat zijn aspecten die we ook mee moeten wegen.


CARASSO:
Er is ook kritiek gekomen van rechters hierop, van Ayaan Hirsi Ali. Maar als ik u zo beluister gaat het kabinet gewoon door met dit voorstel?


BALKENENDE:
We zijn ook op goede gronden tot deze ideeën gekomen.


CARASSO:
Betekent dat dat het kabinet het hoe dan ook - zonder steun van D66; bijvoorbeeld met de LPF - gaat doorvoeren?


BALKENENDE:
Dat zullen we zien. Ik ga niet vooruitlopen op Kamerdebatten. Ik heb alleen aangegeven dat in een klimaat waarin sprake is van spanning we juist behoefte hebben aan het gezamenlijk afwijzen van wat niet goed is, van wat een verkeerde maatschappelijke ontwikkeling is.


CARASSO:
Maar 'gezamenlijk' daar valt D66 dus niet onder? Wat vindt u daarvan?


BALKENENDE:
We zullen die discussie uiteraard verder met elkaar voeren. Ik wil graag het debat aangaan - dat gaat natuurlijk ook gebeuren - met vragen op het gebied van: hoe verhoudt de vrijheid van meningsuiting zich ten opzichte van je verantwoordelijk weten voor de ander en weten hoe jouw woorden landen. En ik geloof dat we ook de vraag best onder ogen mogen zien: hoe kun je zorgen dat mensen in de samenleving op een goede manier met elkaar omgaan. Ik moet zeggen dat dat soort zaken mij veel meer bezighouden dan met het oprekken van opmerkingen die misschien een haatdragend karakter zouden kunnen hebben.
(letterlijke tekst, ongecorrigeerd, LV)