PERSBERICHT - 2005-10-29

Grote toeloop uit zuidwest-Europa; recreatiekaart voor gezinnen verschenen

Belangstelling voor Duitsland naar nieuw record

De internationale belangstelling voor het vakantieland Duitsland neemt nog steeds toe. Van januari tot en met juli van dit jaar steeg het aantal buitenlandse overnachtingen met 5.3 procent tot rond 27 miljoen, alweer een nieuw record.

Vooral vanuit zuidwest Europa is de toeloop groot: uit deze regio werden in de eerste zeven maanden van 2005 ruim 7 procent meer overnachtingen in Duitsland geregistreerd. Ook uit het zuidoosten van Europa was de toestroom groter dan het gemiddelde: 5.9 procent. Voor geheel Europa was de groei 5.7 procent.

Nederlanders
Bij Nederlanders was Duitsland de eerste zeven maanden van 2005 eveneens extra in trek. Het aantal overnachtingen van Nederlanders steeg met 4.5 procent tot 4.8 miljoen. Nederland is in Duitsland nog steeds het land dat veruit voor de meeste buitenlandse overnachtingen zorgt.

Na Europa is het Amerikaanse continent voor de Duitse toeristische branche het belangrijkst. Het aantal overnachtingen uit Amerika steeg met 2.6 procent. Het hardst nam het aantal overnachtingen uit Azië toe, waarbij de Arabische Golfstaten zorgden voor een plus van 26 procent. Het aantal Chinese overnachtingen groeide met 6.6 procent.

Berlijn
Van alle toeristische regios in Duitsland deed Berlijn het de eerste zeven maanden van 2005 weer het best. Het aantal overnachtingen in de populaire Duitse hoofdstad nam in die periode met 16.4 procent toe tot
2.7 miljoen.

Familietour door Duitsland
Inhakend op de groeiende belangstelling voor Duitsland heeft de overkoepelende toeristenorganisatie Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT) een recreatiekaart voor gezinnen op de markt gebracht. De uitvouwbare kaart bevat onder meer 40 tips voor interessante reisdoelen voor gezinnen tussen de Noordzee en de Alpen, zoals themaparken, leuke steden, waterattracties en bijzondere natuurgebieden.

In 't Nederlands
De kaart, waarop de aanbevolen reisdoelen staan ingetekend, is in een oplage van 760.000 exemplaren verschenen op de belangrijkste buitenlandse markten van Duitsland onder meer in een Nederlandstalige versie. Deze laatste heet 'Familietour' door Duitsland. Nederland is al jarenlang de belangrijkste leverancier van toeristen op de Duitse markt. Het Duits Verkeersbureau in Amsterdam, onderdeel van de Deutsche Zentrale für Tourismus, distribueert de kaart in ons land.

Alle gezinnen
Met de kaart richt de DZT zich niet alleen op traditionele gezinnen, maar ook op bijzondere gezinssituaties, alleenstaande ouders en grootouders, die met kleinkinderen op reis gaan. De uitgave is verschenen in het kader van de campagne Gezinsvakantie waarmee in 2005 vooral in de buurlanden familie-uitstapjes naar Duitsland worden gestimuleerd. Het huidige themajaar presenteert Duitsland als een gevarieerde, moderne en levendige bestemming van hoge kwaliteit.

Aanvragen
De speciale uitvouwbare kaart Familietour door Duitsland wordt op verzoek toegezonden door het Duits Verkeersbureau in Amsterdam. De kaart is gratis. Wel wordt een acceptgiro bijgevoegd waarmee een vrijwillige bijdrage in de verzendkosten kan worden betaald.

Meer info en/of aanvragen: Duits Verkeersbureau, Amsterdam, tel: 020 697 80 66 of via internet: www.duitsverkeersbureau.nl