Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Driebergen, 29 oktober 2005

Robin Pouw krijgt 10 miljoenste Nationale Zwemdiploma

Zaterdag 29 oktober ontving Robin Pouw uit IJsselstein het 10 miljoenste Nationale Zwemdiploma uit handen van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Pieter-Christiaan in het Efteling Theater in Kaatsheuvel. Robin Pouw zwom op 1 oktober 2005 af voor het A-diploma in Zwembad de Hooghe Waerd in IJsselstein. Tijdens een spectaculaire show werd uit 158 tevoren geselecteerde kinderen per provincie één kind getrokken. Deze 12 kinderen kregen een prijzenpakket met daarin onder andere een jaarabonnement op de Donald Duck en een lang weekend in een bungalow van Landal GreenParks. Uit deze 12 kinderen werd aan het einde van de show de vijfjarige Robin geloot die het 10 miljoenste Nationale Zwemdiploma heeft ontvangen.

Prins Pieter-Christiaan, de derde zoon van Prinses Margriet, nam de honneurs waar van zijn vader, Prof.Mr. Pieter van Vollenhoven, die wegens ziekte verhinderd was. Hij overhandigde het speciale 10 miljoenste zwemdiploma aan een beduusde Robin.

Het Nationale Zwemdiploma bestaat ruim 20 jaar. Hieronder vallen onder andere de diploma's A, B en C, het bekende Zwem-ABC. Het Nationale Zwemdiploma wordt uitgegeven door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. Jaarlijks worden circa 500.000 Nationale Zwemdiploma's uitgereikt.

In de periode half augustus tot half oktober 2005 werd ergens in Nederland afgezwommen voor het 10 miljoenste Nationale Zwemdiploma. Doordat er maandelijks gemiddeld 40.000 Nationale Zwemdiploma's worden uitgereikt, werd het lastig te bepalen wanneer dit moment exact was. Daarom hadden alle kandidaten die in deze periode afzwommen voor een Nationaal Zwemdiploma een kans om dit unieke zwemdiploma te verkrijgen. Alle kandidaten kregen een Grote-Doe-Plaat met een kleurplaat, een rebus en enkele puzzels. Bij het afzwemmen werden deze platen bij het zwembad of zwemvereniging ingeleverd. Het zwembad selecteerde daaruit twee Grote-Doe-Platen die naar het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ worden gezonden.

Het uitreiken van zwemdiploma's gebeurde al voor de Tweede Wereldoorlog. Nederland kende toen verschillende diploma's met verschillende inhoudelijke eisen. Na de oorlog vond er enigszins stroomlijning plaats. Meerdere organisaties gaven nog steeds een eigen zwemdiploma uit, maar nu met dezelfde inhoudelijke eisen. Om eenduidigheid en helderheid te krijgen naar het publiek is in 1984 besloten om te komen tot het Nationaal Zwemdiploma, uitgegeven door één instantie. Nu, ruim 20 jaar later, wordt het 10 miljoenste exemplaar uitgereikt.