Ingezonden persbericht


Amsterdam, 29 oktober 2005
SP-achterban zet Alberts op één
Partij doet naast gemeenteraad in acht stadsdelen mee aan verkiezingen

De ledenvergadering van de Amsterdamse SP beloonde vanmiddag Remine Alberts voor haar succesvolle werk in de gemeenteraad door haar opnieuw tot lijsttrekker te kiezen. Alberts won nipt van de door het afdelingsbestuur voorgedragen Laurens Ivens, die daarna overtuigend tot nummer twee gekozen werd. Daarnaast stemden de leden in met het voorgestelde verkiezingsprogramma en met deelname aan een aantal stadsdeelraadverkiezingen.

Een dolgelukkige Alberts hield een inspirerende toespraak waarin ze de heersende politieke cultuur aanviel. "Steeds meer mensen voelen de bodem in hun portemonnee," sprak Alberts, "en dat wordt veroorzaakt door politieke beslissingen". De titel van het verkiezingsprogramma is "Heel Amsterdam". Alberts: "Alle Amsterdammers een dak boven hun hoofd, alle Amsterdammers goede verzorging als ze het nodig hebben, en alle Amsterdamse kinderen goed onderwijs". Ze gaat de verkiezingscampagne dan ook in met als voornaamste thema "Bestaanszekerheid".

De SP zit de laatste jaren in de lift. Het ledenaantal in Amsterdam groeide tot 2600. Onlangs voorspelde de politieke barometer een zetelgroei van vier naar acht. Ook de opkomst op de ALV was nog nooit zo hoog. De massaal aanwezige leden stemden in met verkiezingsdeelname in acht stadsdelen. Dat is in vijf meer dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. De SP gaat meedoen in de stadsdelen Oud-West, Westerpark, Centrum, Oost-Watergraafsmeer, Zeeburg, Noord, Zuideramstel en Zuid-Oost. Voor de laatste twee was dit een grote verrassing, omdat het bestuur had voorgesteld om hier nog een paar jaar mee te wachten. Maar een spannende stemming leverde twee gelukkige kerngroepen op.

Er werden tijdens de vergadering enkele opmerkelijke wijzigingen in het verkiezingsprogramma doorgevoerd. Zo zegt de SP niet langer dat met de aanleg van de Noord-Zuidlijn moet worden gestopt. "Stoppen is nu duurder dan doorgaan, en bovendien zal het nog meer overlast veroorzaken omdat de bouwactiteiten dan oneindig lang stil komen te liggen", zo werd op de vergadering betoogt. Een meerderheid is voor gratis openbaar vervoer, hoe onrealistisch het bestuur dat ook vindt. Ook moeten er de komende jaren minimaal 4000 sociale huurwoningen worden gebouwd.

De eerste acht kandidaten voor de gemeenteraad zijn: 1. Remine Alberts 2. Laurens Ivens
3. Hans Bakker
4. Sadet Karabulut
5. Meta Meijer
6. Jasper van Dijk
7. Willem Paquay
8. Maureen van der Pligt



Ingezonden persbericht