Ingezonden persbericht


Lelijkst Verlichte en Mooiste Donkere plekje van Gelderland bekendgemaakt tijdens de eerste Nacht van de Nacht

Arnhem, 29 oktober 2005

Op zaterdag 29 oktober maakte de Gelderse Milieufederatie (GMF) tijdens de eerste landelijke Nacht van de Nacht bekend dat een jury de reclamezuil bij de afslag Zetten/Andelst langs de A15 heeft uitgeroepen tot Lelijkst Verlichte plekje van Gelderland. De IJsseldijk in Doesburg ten zuiden van de wijk Beinum werd uitgeroepen tot het Mooiste Donkere plekje van Gelderland. De prijzen werden door burgemeester Overweg van Doesburg en locoburgemeester Kuik van de gemeente Overbetuwe in ontvangst genomen uit handen van jury voorzitter Heleen Verweij. Per categorie waren drie locaties genomineerd van de in totaal 65 inzendingen. Met de prijsvraag vraagt de GMF aandacht voor de schoonheid van de nacht en de bedreiging daarvan door toenemende lichtvervuiling.

De jury noemt de reclamezuil langs de A15 een voorbeeld van hoe het niet moet. In een relatief donker gebied is de reclamezuil net een vuurtoren. Veel mensen storen zich aan nachtelijke reclameverlichting. Terwijl Rijkswaterstaat op haar snelwegen steeds terughoudender is met verlichting neemt het aantal fel verlichte reclamezuilen juist toe. Door de wijze van verlichting (van onder naar boven) treedt veel onnodige lichtvervuiling op. De verlichting zou op zijn minst na 22.00 uur uitgeschakeld kunnen worden, aldus de jury. Wethouder Kuik van Overbetuwe heeft er de regels nog eens op nagekeken maar zegt er weinig aan te kunnen doen. Wel gaat hij het gesprek aan met de particulier van wie de zuil is: dankzij deze particulier winnen wij nu deze prijs .

Burgemeester Overweg van Doesburg kwam aan het begin van de avond met een teleurstellende mededeling. Aan de IJssel waar het nu nog zo mooi donker is - donker genoeg om er met de hoofdprijs vandoor te gaan komt mogelijk nieuwbouw. Maar nadat hij van genomineerde de uiteindelijke winnaar was geworden, deelde hij wel mee dat dit misschien een mooie aanleiding is om nog eens goed naar de plannen te kijken. Misschien kan wel een manier gevonden waarop de nieuwe wijk wel veilig verlicht wordt maar de omgeving mooi donker blijft. De jury koos voor deze plek omdat je kijkend in de richting van de IJssel geen lantaarnpaal ziet branden en omdat het op loopafstand van de bebouwde kom van Doesburg ligt: een plek waar je zeker je tent zou willen opzetten .

De inwoners van Gelderland die de twee winnende plekken hadden voorgedragen kregen van de GMF een dinerbon voor een diner voor twee bij kaarslicht. En er werden 25 NUON Bespaar pakketjes verloot onder de overige inzenders. Ook de overige genomineerde plekken kregen de nodige aandacht. Zo gaf een ambtenaar van Lingewaard aan dat wijk Essenpas in Bemmel zo fel verlicht is - niet lelijk want hij is trots op zijn nieuwbouwwijk - om nu maar ook nog over jaren aan het politiekeurmerk veilig wonen te kunnen voldoen. Omdat lampen in de loop van de tijd minder gaan schijnen (door vuil onder andere) wordt de lichtsterkte vanzelf minder, een bewoonster van de wijk vond dat overigens geen overtuigend verhaal. En inzendster Jone Nuis hield een enthousiast pleidooi voor Woold bij Winterswijk waar het nog zo mooi donker is dat ze in de zomer, op vakantie, een sterrenhemel zag waar ze van duizelde. Heel anders dan in Oosterbeek waar ze woont. Ook genomineerd waren de helverlichte loods van Smurfit in Loenen en het verrassend donkere parkje midden op het Keizer Karelplein in Nijmegen.

De jury heeft bij haar nominaties niet alleen gekeken naar de in absolute zin donkerste en lichtste plekjes maar stelde de beleving centraal. Overdadig verlichte plekken in een verder donkere omgeving scoren hoger dan wanneer ze midden in een verlichte stad staan. Zeker als de lichtvervuiling met eenvoudige maatregelen op te lossen is. En donkere plekjes op verrassende toegankelijke locaties bijvoorbeeld bij of zelfs in de stad werden extra gewaardeerd. In het algemeen valt er veel te verbeteren aan de verlichting van sportvelden en bruggen. In Nijmegen wordt de fietsbrug bijvoorbeeld overdadig en helemaal verkeerd verlicht terwijl de Waalbrug aantoont hoe het ook kan: deze is nu (tijdelijk) met lichtslangen verlicht die de nachtelijke hemel nauwelijks vervuilen.

Nacht van de Nacht

De prijsuitreiking is onderdeel van de eerste landelijke Nacht van de Nacht. Dit wordt een jaarlijks terugkerend evenement vergelijkbaar met de Museumnacht. Met meer dan vijftig zinnenprikkelende activiteiten vragen de 12 Milieufederaties en Natuur en Milieu aandacht voor de schoonheid van donkere nachten en de bedreiging ervan door de toenemende verlichting. Is het u wel eens opgevallen dat het s nachts bijna nergens meer echt donker is in Nederland? Zie www.laathetdonkerdonker.nl voor een overzicht van de vele activiteiten.

Juryrapport

Het volledige juryrapport is te vinden op: www.geldersemilieufederatie.nl

Zie ook

Jury nomineert zes locaties voor titel Mooiste Donkere of Lelijkst Verlichte plekje van Gelderland

Zes locaties zijn nog in de race: een wijk in Bemmel, een loods in Loenen, een reclamezuil aan de A15, onverharde wegen bij Woold, een dijk langs de IJssel en een park in Nijmegen. lees hier verder

Beleef de schoonheid van de Nacht op 29 oktober

Ook in Gelderland worden tijdens de eerste landelijke Nacht van de Nacht de nodige activiteiten georganiseerd. Doe mee en beleef de schoonheid van de nacht. lees hier verder

Dit persbericht is verzonden door:

Gelderse Milieufederatie

Eric van Kaathoven

Communicatiemedewerker en Milieukundige

Jansbuitensingel 14

6811 AB Arnhem

tel. 026 351 50 69 Nieuw nummer! 026-3523740

tel. 06 48 96 44 78

Vier met ons de eerste Nacht van de Nacht op 29 oktober

www.geldersemilieufederatie.nl