Ingezonden persbericht


Nacht van de Nacht
Beleef het donker in zijn mooiste vormen

Geachte redactie,

Op zaterdag 29 oktober vindt in heel Nederland de eerste Nacht van de Nacht plaats. Met ruim vijftig zinnenprikkelende activiteiten vragen Natuur en Milieu en de 12 provinciale Milieufederaties aandacht voor de schoonheid van de donkere nacht en de bedreiging ervan door de toenemende verlichting in Nederland. De Nacht van de Nacht wordt een jaarlijks terugkerend evenement voor duizenden Nederlanders, vergelijkbaar met de Museumnacht. Met daarbij extra dat de milieuorganisaties ook een boodschap uitdragen: Laat het donker donker.

Een greep uit de vele activiteiten:

· Op stadslandgoed De Kemphaan in Almere vindt het landelijke festival plaats. Met spannende verkenningstochten door het bos, optredens van Daniël Lohues, Jetty Mathurin en het Helios Ensemble, het Nachtcafé en nog veel meer. Alleen al in Almere worden enige duizenden bezoekers verwacht.

· Speciale avondopenstelling van het Land van Ooit, met de Ridder van de Nachtverkiezing, een spectaculair riddertoernooi en ontdekkingstochten naar de verschillende nachtdieren die wonen in Het Land van Ooit.
· In natuurgebied de Weerribben zijn onder andere nachtelijke vaartochten, dieren kijken met nachtkijkers en een workshop nachtfotografie.
· Op heel veel plekken in het land nachtelijke excursies, sterren kijken, etc. Dit in samenwerking met onder andere Staatsbosbeheer, sterrenwachten, IVN en Natuurmonumenten.

Een volledig overzicht van de activiteiten is te vinden op www.laathetdonkerdonker.nl

De Nacht van de Nacht is de afsluiting van de campagne Laat het donker donker. Met deze campagne hebben Natuur en Milieu en de Milieufederaties het thema lichthinder op de publieke en politieke agenda gezet. Nederland is een van 's werelds meest verlichte landen. Te veel licht stoort mensen en verstoort het dagnachtritme van dieren. Afgelopen maanden zijn er tal van bijeenkomsten georganiseerd om beleidsmakers bij gemeenten en provincies, vertegenwoordigers van Rijkswater-staat, bedrijven en maatschappelijke organisaties voor te lichten over het probleem en de oplossingen.

Philips en Nuon steunen de campagne Laat het donker donker.



Ingezonden persbericht