Gemeente Weert

12 oktober 2005

OOK WEERT NEEMT DEEL AAN LANDELIJKE ARCHIEVENDAG

Burgemeester Mr. J.M.L. Niederer opent op zaterdag 29 oktober 2005 om 10.00 uur de open dag van het gemeentearchief Weert in het kader van de Landelijke Archievendag. Hij neemt dan de tweede uitgave van het tijdschrift "Biekaer" in ontvangst. Deze Landelijke Archievendag, met dit jaar het thema buren, is voor het Gemeentearchief Weert aanleiding om het een en ander onder de aandacht te brengen over de relatie tot buurland België.

De Landelijke Archievendag is het startsein voor de Week van de Geschiedenis, een project om mensen bewust te maken van geschiedenis.

Oudste film
Hoogtepunt van deze open dag in Weert is een korte filmopname die het transport en de opvang van Franse vluchtelingen in Weert eind 1918 laat zien. De film is voor zover bekend de oudste film waarop gebouwen in Weert te zien zijn.

IJzeren Rijn
Een ander aandachtspunt dit jaar is de IJzeren Rijn en het huidige spoorwegemplacement. Naast archiefstukken en tekeningen uit het archief kan men ook schaalmodellen bekijken van het oorspronkelijke complex die ter beschikking worden gesteld door de Model Spoorweg Vereniging Weert. Daarnaast zal deze vereniging een houten spoorbaan opstellen waarop bezoekers, en in het bijzonder kinderen, radiografisch enkele treinen kunnen laten rijden. Ook worden deze dag fotoŽs van de IJzeren Rijn tentoongesteld, gemaakt door de heer Mastbroek.

Andere activiteiten
Men kan tijdens de open dag van het gemeentearchief ook stands bezoeken van het archief van de buurgemeente Kinrooi en van De Aldenborgh, de digitale databases van de studiezaal bekijken en geïnteresseerden kunnen een rondleiding door de archiefbewaarplaats krijgen. Tot slot kunt u deze dag het tijdschrift "Biekaer" kopen.

Openingstijden
De open dag is gratis te bezoeken op zaterdag 29 oktober van 10.00 tot 16.00 uur in het stadhuis van Weert aan de Beekstraat 54. De expositie is daarna in afgeslankte vorm nog tot en met 4 november 2005 op werkdagen te bekijken.

Noot voor redactie,

Gemeente Weert