Gemeente Weert

12 oktober 2005

"BIEKAER", HET CULTUURHISTORISCH TIJDSCHRIFT VOOR DE REGIO WEERT, VERSCHIJNT WEER

De tweede editie van "Biekaer", het nieuwe cultuurhistorische tijdschrift voor de regio Weert verschijnt op zaterdag 29 oktober. "Biekaer" ligt vanaf die dag in de winkels en wordt diezelfde dag officieel gepresenteerd in het stadhuis van Weert, tijdens de Landelijke Archieven Dag. Burgemeester Niederer neemt dan het eerste exemplaar in ontvangst. Het Gemeentearchief Weert houdt op die dag een open dag van 10.00 tot 16.00 uur. Natuurlijk bent dan ook van harte welkom in het Gemeentearchief Weert. U kunt dan daar ook het tijdschrift kopen.

In Weert is eind vorig jaar een nieuwe stichting opgericht: de Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de Regio Weert. Zij heeft zich ten doel gesteld periodiek publicaties uit te geven op het terrein van geschiedenis, archeologie, natuurhistorie, dialect, monumenten, heemkunde en culturele uitingen. Dit heeft geresulteerd in de totstandkoming van een geheel nieuw en fris magazine voor de regio Weert: "Biekaer, cultuurhistorische publicaties voor de regio Weert". Deze tweede uitgave is vanaf zaterdag 29 oktober verkrijgbaar in verschillende boekhandels, kiosken en supermarkten in Weert, Stramproy, Nederweert en omstreken, voor E 3,95 per uitgave.

Zie ginds komt de stoomtrein...
Dit tweede en extra dikke nummer van "Biekaer" oogt wel heel toepasselijk. Passend bij de aanstaande feestmaand december, met een foto van de intocht van Sinterklaas, natuurlijk uit vervlogen tijden. Komt de goedheiligman tegenwoordig per schip naar Weert, in het verleden gebruikte hij de trein! Verder maakt u in het artikel 'Vakmanschap en sterke verhalen' nader kennis met Door de Smeed en Ties de Wever, twee markante figuren uit Stramproy. Ook zult u heimelijk lachen om het 'misverstand' in het artikel over karbonade en de vrijheidsboom. Interessant is ook het artikel over de bekende familie Costerius. Een telg van deze van origine Brabantse familie, had in de achttiende eeuw net zoveel in Weert te vertellen als de heer van Weert! Kortom, "Biekaer" is ook nu weer interessant om te lezen!

Kopij gewenst
Inwoners van de regio Weert die interesse hebben in het schrijven van artikelen voor "Biekaer" of ideeën hebben over de invulling ervan, kunnen te allen tijde contact opnemen met de redactiesecretaris dhr. Theo Schers, tel. (0495) 575 470 (Gemeentearchief Weert).

Noot voor de pers,