Gemeente Weert

12 oktober 2005

TENTOONSTELLING `URNENTUINEN IN VROEGERE TIJDENŽ IN DE TIENDSCHUUR

Het Gemeentemuseum Weert, locatie De Tiendschuur, toont van zaterdag 29 oktober 2005 tot en met zondag 19 maart 2006 de tentoonstelling Grafvelden uit de ijzer- en Romeinse tijd. De expositie vertelt over de rituelen van het cremeren en begraven, meestal met grafgiften, van onze Weerter voorouders. Ook in onze tijd kiezen steeds meer mensen voor crematie. De urnen worden tegenwoordig bijgezet in een urnentuin of columbarium. Voor het onderwijs is bij de tentoonstelling een lesbrief ontwikkeld. Zondag 30 oktober om 15.00 uur opent Rob van Dooren, wethouder cultuur, de expositie.

De Provincie Limburg riep 2005 uit tot het jaar van de archeologie. In dat kader presenteert het Gemeentemuseum Weert objecten die (amateur)archeologen vonden tijdens opgravingen in delen van Weert, zoals Molenakker en Kampershoek, aan het publiek.

Rituelen
Uit de tentoonstelling blijkt dat Weert en omstreken een lange en rijke geschiedenis heeft. Drie Weerter grafvelden uit de periode 800 voor Christus tot 225 na Christus vertellen hoe onze vroegere voorouders voor hun overledenen zorgden. Na het overlijden van een familielid legden de nabestaanden de dode gekleed op een brandstapel voor crematie. Het organische materiaal verbrandde en spijkers van schoenzolen, kledingaccessoires en sierraden bleven over. De bewoners van de nederzetting verzamelden vervolgens de as in een urn of doek en begroeven die in een kuil in een grafveld. Grafgiften in de vorm van bijpotten met voedsel en drank gaf men mee voor de reis naar het dodenrijk. Hiervoor gaven de nabestaanden de overledene ook een munt mee om de reis over de rivier de Styx te betalen. Komen onze rituelen overeen met de gewoontes met deze voorouders?

Tentoonstelling
De archeologische vondsten kunnen van dichtbij worden bekeken in het museum en brengt zo het verleden dichtbij. In chronologische volgorde toont de expositie de rituelen van bewoners van Molenakker, Kampershoek en Raak aan de hand van voorwerpen zoals armbanden, munten, haarversieringen, armringen, spelden, kralen, naalden, gordelhaak, eierdoppen, messen en gebruikskeramiek. Natuurlijk ontbreken urnen met bijpotten en crematieresten niet. Misschien zijn er voorwerpen vlakbij uw huis gevonden of is er een voorwerp te zien van een familie die eeuwen geleden bij u om de hoek woonde. Aan de hand van een nagebouwde crematieplaats krijgt u een indruk van de rituelen van onze voorouders. Ook krijgt u informatie over het veldwerk van de (amateur)archeologen.

Onderwijs
Voor de leerlingen van het onderwijs uit Weert en omstreken ontwikkelt het museum een lesbrief over de grafrituelen en archeologie. Aan de hand van de opdrachten en vragen in de lesbrief verwerven de leerlingen kennis en inzicht in historische structuren en processen die ten grondslag liggen aan de hedendaagse samenleving. Informatie en rondleidingen

De tentoonstelling is te bezoeken van 29 oktober tot 19 maart 2006 in het Gemeentemuseum Weert, locatie De Tiendschuur, gevestigd aan de Recollectenstraat in Weert, tel. (0495) 525 610. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Voor de bezoekers ligt een gratis catalogus klaar. Voor rondleidingen neemt u contact op met mw. J. Bongaarts, (0495) 575 474 of via e-mail: j.bongaarts@weert.nl. Voor meer informatie kunt u ook www.museumweert.nl bezoeken.

Noot voor de pers,