Ingezonden persbericht

Programma voor snuffelaars en diepgravers

MIDDELBURG, 20051018 -- Tijdens Landelijke Archievendag, zaterdag 29 oktober a.s., gaan bij hoge uitzondering de schatkelders open voor publiek, kun je leren hoe je scheuren in je eigen oude boeken moet repareren, wordt de film 'Oranje ontmoet Zeeland' vertoond, zijn er workshops 'Zoeken in databanken', is er een informatiemarkt en houdt de bekende historicus Cees Fasseur een lezing onder de titel 'Persoonlijke herinneringen, mijn weg tot de geschiedenis'. Kortom, het Zeeuws Archief brengt die dag een gevarieerd programma, voor zowel snuffelaars als diepgravers.


Programma Landelijke Archievendag
Het thema van de Landelijke Archievendag 2005 -'buren'- is door het Zeeuws Archief ingevuld met 'België', het land dat dit jaar zijn 175-jarig bestaan viert. Een selectie van archiefschatten over de grensstreek en België is te zien tijdens de rondleidingen door de depots. Verder biedt het programma demonstraties in het restauratieatelier, een team van experts in de studiezaal, een film, een informatiemarkt van heemkundige kringen en historische verenigingen en workshops. Zie bijlage.

'Persoonlijke herinneringen'
Onder de titel 'Persoonlijke herinneringen, mijn weg tot de geschiedenis' zal Cees Fasseur het belang van archiefonderzoek aantonen aan de hand van praktijkvoorbeelden. Ook licht hij zijn keuze voor geschiedenis toe en gaat hij in op de invloed die zijn geschiedkundige achtergrond heeft op zijn werk als jurist. Verder vertelt hij over zijn herinnering aan het onderzoek in het Zeeuws Archief voor zijn biografie van Wilhelmina.
Fasseur, historicus en jurist, is vooral bekend van zijn biografie van koningin Wilhelmina. Daarvoor deed hij onder andere onderzoek in het Koninklijk Huis Archief en het Zeeuws Archief, waarbij hij inzage kreeg in tot dan toe geheim materiaal. Onlangs werd Fasseur door Koningin Beatrix opnieuw toegang verleend tot het Koninklijk Huis Archief om een monografie te schrijven over de periode waarin de Greet Hofmans-affaire speelde.

De Landelijke Archievendag duurt van 10.00 tot 17.00 uur, de studiezaal is zoals gebruikelijk al vanaf 9.00 uur geopend.

-.-.-.-.-.-.-.-




Programma 29 oktober 2005 van 10 tot 17 uur
Landelijke Archievendag & Vriendendag

Rondleidingen door de depots langs archiefschatten. Een gids vertelt de 'ins & outs' van de ondergrondse schatkamers én toont een opmerkelijke selectie van archiefschatten over België, dat dit jaar zijn 175-jarig bestaan viert. Het thema van de Landelijke Archievendag is dit jaar namelijk 'buren'. Vertrek: elk uur bij de receptie, duur max. een uur.

Demonstraties in het restauratieatelier. Door schimmel, inktvraat, insecten, verzuring, oorlog, brand, water of gebruik aangetaste archiefstukken laten zien wat de 'tand des tijds' allemaal kan aanrichten. Restauratoren geven demonstraties van verschillende restauratie- en conserveringstechnieken. Liefhebbers kunnen zelfs meedoen aan een workshop en leren wat je nodig hebt voor papierrestauratie, hoe je lijmrecepten maakt, scheuren en gaten in papier herstelt, beschadigde hoeken van een boek repareert en diverse andere technieken die je ook thuis kunt toepassen.

'Persoonlijke herinneringen, mijn weg tot de geschiedenis' - Lezing door Cees Fasseur, van 13.00 tot 14.30 uur in de Hofpleinkerk tegenover het Zeeuws Archief. Reserveren vóór 27 oktober, telefonisch via 0118 678800, per e-mail info@zeeuwsarchief.nl of via de website www.zeeuwarchief.nl. Toegang ¤ 5,= per persoon te voldoen aan de zaal. Voor Vrienden en één introducé is de lezing gratis.

Film 'Oranje ontmoet Zeeland, beelden van verbondenheid', doorlopende vertoning in het auditorium. Van de mooiste, ontroerendste en indrukwekkendste momenten is een compilatiefilm gemaakt ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Beatrix.

Zeeuwse heemkundige kringen en historische verenigingen. De geschiedenis van Zeeland is interessant, maar de historie van eigen dorp of streek is vaak nog veel interessanter. Tijdens de Landelijke Archievendag presenteren Zeeuwse heemkundige kringen en historische verenigingen zich in het Zeeuws Archief.

Workshop Zoeken in de databanken van het Zeeuws Archief. Heel veel archiefonderzoek kan 'lekker thuis achter de computer'. Via internet vinden mensen informatie over hun voorouders, woonomgeving of bedrijf. Tijdens twee workshops van elk 60 minuten, om 11.00 en 15.00 uur, krijgen de deelnemers uitleg en tips over hoe ze het beste kunnen zoeken in databanken.

Vraag 't een expert! Bezoekers die vragen of problemen tegenkomen tijdens hun zoektocht kunnen terecht bij een team van experts in de studiezaal. Het maakt niet uit of mensen net beginnen of al ver gevorderd zijn met hun onderzoek.


Expositie My Generation! 50 jaar jong in Zeeland in de expositiekelders
Studiezaal open voor onderzoek.




Zeeuws Archief