Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 308

datum: oktober 2005

Kom eens buurten bij Archief Eemland!

Landelijke Archievendag 29 oktober 2005

Vorig jaar was de Landelijke Archievendag in Amersfoort een groot succes. Alle reden dus voor Archief Eemland om dit jaar opnieuw deel te nemen. De open dag 2005 wordt gehouden op zaterdag 29 oktober; het Archief opent zijn deuren voor alle belangstellenden van 9.00 tot 16.00 uur. Met rondleidingen, exposities en natuurlijk een luisterend oor voor al uw vragen geeft Archief Eemland invulling aan deze dag.

Buren

Het thema van de komende Landelijke Archievendag is buren. Binnen dit thema besteedt het Archief aandacht aan buurten en wijken, zoals de Teut, aan de buurgemeenten die Eemland vormen, maar ook aan onze zusterstad Liberec. Daarnaast is er veel te zien over nieuwe buren in het verleden, zoals de Belgische vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog en over nieuwe buren in onze tijd: de migranten en vluchtelingen die Amersfoort tot een veelkleurige stad hebben gemaakt. Aan hun geschiedenis is een aparte presentatie gewijd. Natuurlijk worden ook de oudste archiefschatten getoond, stukken van zeven eeuwen geleden.

Medewerkers van Archief Eemland ontvangen u graag en geven tekst en uitleg over de verschillende manieren waarop onderzoek kan worden gedaan. Iedereen is van harte welkom. Op de hele uren starten rondleidingen, te beginnen om 10.00 uur, de laatste om 14.00 uur. Die brengen u in de ondergrondse schatkamer van het archief, het depot. Belangstellenden voor deze rondleidingen wordt aangeraden zich al van tevoren telefonisch aan te melden, want er is maar ruimte voor een beperkt aantal deelnemers. U kunt dit dagelijks doen van 10.00-12.00 uur

(033 469 50 17).

Voorouderonderzoek

Bij de stand van de NGV, Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Amersfoort, kunnen bezoekers terecht voor informatie en advies over voorouderonderzoek. Enkele leden van de NGV zijn als vrijwilliger actief bij het archief en indiceren en vertalen oude notariële akten van overdracht van onroerend goed, zogenaamde transportakten. Voorbeelden van dergelijke akten zijn ook in te zien.

Informatie: Fred van Kan, directeur Archief Eemland, telefoon 033 469 48 30. Algemene informatie: www.archiefeemland.nl


---- --