Gemeente Leiden

BEZOEK DE BUREN IN DE ARCHIEVEN OM DE HOEK!

De Landelijke Archievendag op zaterdag 29 oktober 2005 staat in het teken van de Buren! Meer dan 50 archieven laten op de eerste dag van de Week van de Geschiedenis iets zien van hun collectie en de wijze waarop deze bewaard en gerestaureerd wordt. Het archief bewaart de geschiedenis van uw woonplaats en uw buurgemeenten, van uzelf én van uw buren. Rond het thema Buren worden in het hele land activiteiten georganiseerd. Ook de archieven in uw buurt, zoals het Hoogheemraadschap van Rijnland aan de Archimedesweg 1 in Leiden en het Regionaal Archief Leiden aan de Boisotkade 2A, houden op zaterdag 29 oktober tussen 11.00 en 16.30 uur Open Huis.

Bij het Hoogheemraadschap van Rijnland zijn archiefschatten te zien die twee onderwerpen belichten die de verhouding met de buren altijd op scherp zetten en in het verleden op scherp hebben gezet: wateroverlast en landscheidingen. Bij het Regionaal Archief Leiden ligt het accent op die buurgemeenten, waarvan de archieven momenteel op de Boisotkade worden beheerd. Ook is er een genealogische markt georganiseerd door afdeling Rijnland van de Nederlandse Genealogische Vereniging, met speciale aandacht voor de regiogemeenten. De vriendenvereniging Jan van Hout geeft informatie over haar symposium in het kader van de Week van de Geschiedenis op 3 november.

In beide instellingen zijn tussen 11.00 en 16.30 uur tentoonstellingen te zien (een grote expositie over de 750-jarige geschiedenis van het Hoogheemraadschap van Rijnland, respectievelijk kleinere exposities over het 19e eeuwse Leiden van fotograaf Jan Goedeljee (1825-1905) en over de buurgemeenten Zoeterwoude, Warmond, Rijnsburg en Leiderdorp), de studiezalen zijn voor bezichtiging geopend, in de restauratieateliers worden demonstraties gegeven, er worden boeken (zowel oude als nieuwe) verkocht en er is een doorlopende diapresentatie van de historische kaartencollectie bij het Hoogheemraadschap en een non-stop filmpresentatie over de regio in het Regionaal Archief te zien.

In het Regionaal Archief Leiden wordt om 11.00 uur de nieuwe digitale Beeldbank officieel geopend door de Leidse wethouder Ruud Hessing en vanaf 11.30 uur zijn er elk half uur korte rondleidingen door de depots. Ook de Pilgrim Archives Leiden zijn de hele dag te bezoeken (via de ingang aan de Boisotkade 2A). De studiezaal is op 29 oktober echter voor gewoon onderzoek gesloten.

Niet alleen tijdens de Landelijke Archievendag, maar het hele jaar door zijn de archieven voor u geopend. In een archief kunt u altijd langskomen om onderzoek te doen naar bijzondere documenten, zoals archivalia en zegels, foto's en prenten, landkaarten en tekeningen, boeken en kranten.

Meer info is te verkrijgen bij de afdeling Archieven van het Hoogheemraadschap van Rijnland, tel. 071-3063058 (Joke Manshanden) of bij het Regionaal Archief Leiden, tel. 071-5165355 (Benata Hengstmengel) of via de volgende websites http://www.rijnland.net, www.leidenarchief.nl, www.pilgrimarchives.nl, www.janvanhout.nl, www.anno.nl, www.archievendag.nl, www.weekvandegeschiedenis.nl.


---- --