Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

De eerste duisterniskaart van Noord-Holland in de Nacht van de Nacht

Zaandam, 24 oktober 2005 - Op 29 oktober 2005 vindt voor de eerste keer in heel Nederland de Nacht van de Nacht plaats. Voor Noord-Holland vindt de hoofdmanifestatie plaats in de Zandwaaier in Overveen, aanvang 19.30 u. Tijdens de manifestatie wordt de eerste duisterniskaart van Noord-Holland gepresenteerd. De kaart moet ertoe bijdragen dat er meer aandacht en bescherming komt voor deze bijzonder kwaliteit van het landschap. Verder onderdelen van het programma zijn de uitreiking van de Zilveren Maanprijs door gedeputeerde Patrick Poelmann en een uitgebreid excursieprogramma om kennis te maken met het donker.

De duisterniskaart van Noord-Holland is uniek in Nederland. Ruim 60 lokale natuur- en milieuorganisaties hebben aangegeven waar zij het in de provincie nog relatief donker vinden. Ook hebben ze aangegeven waar zij lichthinder ervaren. De duisterniskaart in zijn huidige vorm wordt het volgende jaar opnieuw aan de bewoners van Noord-Holland aangeboden zodat we uiteindelijk een gebiedsdekkende kaart krijgen. Duisternis wordt steeds schaarser en moet gekoesterd en beschermd worden. Dat vindt een groot deel van de Nederlandse en ook Noord-Hollandse bevolking.

U kunt tijdens de Nacht ook deelnemen aan excursies waarop u op een andere manier de nacht zult beleven. De excursies zijn tot stand gekomen in samenwerking met Staatsbosbeheer, het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie, het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Sterrenwacht Copernicus.

De Zilveren Maanprijs wordt uitgereikt aan een individuele vrijwilliger of een vrijwilligersgroep die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor natuur, milieu en landschap in Noord-Holland.

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht