KRO De Wandeling

KRO De Nacht-Wandeling in het langste weekeinde

Programma over de noodzaak en de kracht van de nacht

HAAKSBERGEN, 20051026 -- Wat hebben mensen met de nacht, wat bezielt ze om te lopen in de nacht? In het weekeinde dat de klok een uur teruggezet wordt brengt KRO De Wandeling voor het eerst een nachtwandeling op televisie. Ruim 23 minuten donkere televisie op Nederland 1. En voor de liefhebber óók in de nacht te zien om 00.25 uur.


Hella van der Wijst gaat in de nacht op pad met drie opmerkelijke gasten tijdens de 'Nachtmarathon' in Haaksbergen, een sportieve wandeling met bijna 2000 deelnemers. Sterrendeskundige Arnold Tukkers leeft het liefst 's nachts. "In de nacht word ik pas mens. Als jongetje was ik al gefascineerd door het donker." De nacht heeft een bijzonder effect. "De nacht is de beste psychiater, de donkere lucht geeft je rust, je denkt nergens aan." Ineke Brinkman heeft lichtallergie en is min of meer afhan-kelijk van de nacht. "Ik voel me veilig in de nacht. Ik heb geleerd om iedere avond een wandeling te maken. Voornamelijk mis de sociale contacten, ik kan door mijn allergie niet spontaan een afspraak maken. Daarom is deze Nachtmarathon bijzonder, zoveel mensen op pad. Dat heb je normaal niet." René Sweers kent niet anders dan de nacht. "Ik ben sinds mijn achttiende blind. Ook al is het nu altijd donker, ik ben blij dat ik ooit heb kunnen zien." In het weekeinde met de langste nacht staat KRO De Wandeling stil bij de zin en onzin van het donker. Dan wordt ook de eerste landelijke 'Nacht van de Nacht' gehouden. Op tal van locaties zijn er avondmanifestaties om de schoonheid van de nacht te beleven. Arnold Tukkers maakt zich zorgen over de toekomst van de nacht in Neder-land. "Ja, ik ben echt bang dat mijn kleinkinderen, door de lichtvervuiling, de sterren niet meer kunnen zien...”

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.

KRO De Nacht-Wandeling, zaterdag 29 oktober 00.25 uur op Nederland 1.
(HH. vrijdag 28 oktober 17.05 uur én zondag 30 oktober 09.35 uur)




KRO De Wandeling